Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre unga väljer att konfirmera sig

Publicerat onsdag 14 juni 2006 kl 07.00
Färre konfirmeras.

I samma takt som svenska kyrkan tappar medlemmar minskar även antalet konfirmander. Sedan sjuttiotalet har antalet konfirmander halverats.

Om färre konfirmeras får färre en naturlig kontakt med kyrkan. En kontakt som kan vara avgörande för ungdomars framtida inställning till kyrkan, säger konfirmandprästen Malin Strindberg, präst i Nacka församling.

– Konfirmationen är ett sätt att ge människor en positiv bild av kyrkan, en hemhörighetskänsla. Det visar sig också senare i livet, när konfirmanderna växer upp och efter tio år kommer tillbaka till kyrkan och vill gifta sig och döpa sina barn.

– En riktigt bra konfirmationsundervisning, en bra upplevelse av konfirmationstiden, tror jag gör att fler vågar komma. När man hör om kamrater som haft det bra under sin tid som konfirmander, då tror jag man vågar prova på själv, säger Malin Strindberg.

Antalet konfirmander har halverats
1970 konfirmerade sig 80 000 ungdomar, det var drygt 80 procent av alla 15-åringar. Idag, drygt 30 år senare, har antalet konfirmander halverats. En konfirmation som kan avgöra ett vägval, berättar prästen Malin Strindberg.

– För vissa sätter det här djupa spår, och påverkar hela livet och hela livsinriktningen. För mig var konfirmationen det som gjorde att jag blev kvar i kyrkan, och nu är jag präst.

– För andra kanske det betyder att man bär med sig en positiv upplevelse, man kan Fader vår och man vågar döpa sina barn. Och det räcker det också, säger Malin Strindberg.

”Kommer minska ytterligare”
Religionssociolog Jonas Bromander som arbetar vid Svenska kyrkans forskningsavdelning spår att antalet konfirmander kommer att minska ytterligare i framtiden.

Det kan komma att betyda att människor får minskade kunskaper om kyrkan. På sikt kan det göra att kyrkans relation till samhället kommer att försvagas.

Men trots att allt färre konfirmerar sig så är det ändå dryga 40 000 ungdomar som bara i år väljer att konfirmera sig. En av dem är Johanna Naredi. Hon tycker att konfirmationsundervisningen varit berikande och gett henne en vägledning in i vuxenlivet.

– Jag kände att jag växte jättemycket som människa också. Jag lärde känna mig själv, och vad jag trivs och inte trivs med. Vi fick läsa några delar ur Bibeln, och så frågade de hur vi uppfattade det. Så fick vi fundera själva. Det fanns ett stycke i Bibeln när Jesus sade åt en man att gå på vattnet, berättar hon.

Vad lärde du dig av det?

– Bara man tror på att man vill få ett bättre liv så kan man kämpa sig till det. Bara man kämpar så går det bättre, säger Johanna Naredi som konfirmerat sig i år.

Maria Repitsch
maria.repitsch@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".