Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre unga dömda enligt terroristlagen

Publicerat onsdag 14 juni 2006 kl 17.01

Tre män dömdes på onsdagen till fängelse i mellan åtta månader och 3,5 år för attentatsförsök mot en lokal i Kista, och för att ha planerat attentat mot Livets Ords huvudbyggnad i Uppsala. Det är den andra domen enligt terroristlagen, men försvarsadvokaterna är förvånade och tänker överklaga.

Det var i samband med det irakiska valet i mitten av december som ett par fönster i en vallokal i Kista krossades av ett par inslängda, bensinfyllda flaskor.

Fler flaskor hittades utanför av väktare. Samtidigt hade någon skickat ut pressmeddelanden om attentatet i Kista, med protester mot valet i Irak och varningar till dem som i Sverige ordnade och deltog i valet.

Tre unga män döms
Nu döms en 22-årig man till tre och ett halvt års fängelse för försök till terroristbrott, och en 25-åring till två års fängelse för medhjälp till samma brott.

De båda döms också för stämpling till terroristbrott, tillsammans med en tredje, en 19-åring.

De planerade att bränna ner Livets Ords lokal i Uppsala, därför att företrädare för Livets ord ska ha uttalat stöd för Israel i Palestinakonflikten.

Tingsrätten anser att det handlat om terroristbrott därför att de tre har försökt skada demokratin genom att störa ett val, och att de försökt injaga fruktan genom sina metoder. Därför döms de alla tre till fängelse.

Domen kommer att överklagas
Men domen kommer att överklagas, det de har gjort är knappast terroristbrott, säger advokat Tomas Nilsson som företräder 25-åringen.

– Det är ju så att den här lagstiftningen är inkorporerad från en internationell överenskommelse, och den innehåller brottsförutsättningar som är ovanliga för svenska förhållanden och som inbjuder till tolkning, säger han.

Att angripa en vallokal, vad är det om inte terrorism?

– Ja det är naturligtvis ett angrepp och det ska inte bagatelliseras, det är inte heller menat att allting ska kallas för terrorism även om det har haft någon slags politisk bakgrund eller innebörd, säger Tomas Nilsson.

”Terroristromantik finns i vissa kretsar”
Advokat Jan Kyrö, som försvarat 22-åringen, tänker också överklaga. Jan Kyrö anser att hans klient är terroristromantiker, snarare än terrorist.

– För inte alltför länge sedan, efter andra världskriget, så var ju många väldigt intresserade av krig och annat, och det kom ut serietidningar vill jag minnas som rörde krig. Det fanns en krigsromantik i den tiden, den perioden. Nu är det terrorismromantik som finns i vissa kretsar. Men därifrån är det långt till att man sympatiserar med det som händer och sker, och deras mål och deras syften, säger Jan Kyrö.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".