Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Skärp handelsregler för ammunition"

Publicerat torsdag 15 juni 2006 kl 02.00
Hamnar på villovägar.

Varje år tillverkar världens ammunitionsproducenter 14 miljarder kulor. Inför den FN-konferens om handeln med handeldvapen som börjar i slutet av juni kräver hjälporganisationen Oxfam International skärpta regler och bättre kontroll över handeln med ammunition.

Handeln med ammunition i världen är utom kontroll. Varje år tillverkas tillräckligt med kulor för att skjuta varje människa på jorden två gånger, men det saknas pålitlig dokumentation om vart största delen av dem tar vägen.

Bristande kontroll innebär att enorma mängder ammunition, många miljoner kulor varje år, hamnar illegalt i konfliktzoner och i händerna på krigsförbrytare.

Oxfam tar i sin rapport Bagdad, där människor skjuts ihjäl varje dag, som ett högaktuellt exempel.

Svart marknad
På svarta marknaden där finns nytillverkad ammunition från länder som Tjeckien, Serbien, Rumänien och Ryssland, och Oxfam har räknat ut att eftersom de som skjuts ihjäl i Bagdad i genomsnitt har träffats av åtta skott, kostar det med nuvarande marknadspriser knappt 18 kronor att döda en människa där.

Oxfam säger att minst 76 länder numera tillverkar ammunition i en takt av 33 miljoner kulor om dagen och pekar ut ett antal stora producenter som inte lämnar ut några uppgifter om sin export, bland dem Kina, Egypten, Brasilien, Rumänien och Israel.

Till det som nytillverkas kommer de väldiga lager av överskottsammunition som finns i länder i det forna Sovjetblocket. Det är känt, säger Oxfam, att hundratals miljoner kulor från de lagren har exporterats, och skrupelfria vapenhandlare har gjort sig enorma förtjänster på att sälja ammunition därifrån till konfliktzoner.

”Konflikters bränsle”
Ammunition, säger Oxfam i sin rapport, är konflikters bränsle. Utan kulor blir handeldvapen obrukbara. Inför FN:s konferens om handeln med handeldvapen om två veckor kräver Oxfam skärpta regler och bättre kontroll också vad gäller ammunition.

Ett förslag är bättre och obligatorisk märkning av patronhylsorna. På så sätt kan hylsor som hittas efter till exempel en massaker spåras direkt tillbaka till tillverkaren.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".