Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Byggen kan bli billigare i Sverige

Publicerat torsdag 15 juni 2006 kl 07.00

Svenskt bostadsbyggande håller på att bli allt mer industrialiserat, med lägre produktionskostnader som följd. En amerikansk expert på kostnadseffektivt byggande tror att Sverige kan nå långt på området.

Glenn Ballard är en verklig guru på sitt område, så kallad Lean Construction, det vill säga kostnadseffektivitet. Han har träffat den svenska byggbranschen och tror att Sverige kan lyckas bättre än USA på området.

– I byggindustrin finns många olika parter, och i ett mindre land kan parterna faktiskt känna varandra och samarbeta, men i USA är det för stort, säger Glenn Ballard.

Så Sverige kan bli ett bra exempel?

– Ja, Sverige skulle kunna bli ett bra exempel.

Man brukar säga att det utan vidare går att effektivisera ett bygge med 30 procent om man får bort felleveranser, slöseri och byggfel.

Glenn Ballard berättar om en byggarbetsplats i USA där han fann att 47 procent av byggarbetarnas tid gick åt till att fråga efter verktyg som man inte fick tag på.

Och i effektivitet kan man nå mycket långt, menar Ballard. På en amerikansk fabrik där man gjorde prefabricerade cementväggar, lyckades man öka produktionen från 2,3 väggar per dag 9 per dag, utan att öka arbetsstyrkan.

Börjar effektivisera
De stora svenska byggbolagen börjar nu effektivisera sitt byggande med bland annat prefabrikat, som till exempel NCC:s nya fabrik i Hallstahammar som ska göra 1 000 lägenheter per år.

Men ”Lean Construction” är inte detsamma som industriellt byggande. Det är snarare ett kostnadseffektivt sätt att bygga, anser Sonny Modig som leder Boverkets byggkostnadsforum. Han har i flera år hävdat att det går att bygga billigare bostäder för folk med vanliga inkomster.

– Med lägre kostnader ökar naturligtvis lönsamheten för företagen, de kan produktutveckla, de kan utveckla sin personal, de kan höja kvaliteten, men det ger utrymme för avsevärda prissänkningar vid en väl fungerande konkurrens.

Kan det till och med leda till hyressänkningar?

– Om kostnaderna blir lägre leder det till sänkta hyror också med hyressättningssystemet i Sverige, i alla fall i nyproduktionen, säger Sonny Modig på Boverkets byggkostnadsforum.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".