Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så representativa är kandidaterna

Publicerat måndag 19 juni 2006 kl 16.58

Statistiska Centralbyrån, SCB, har på Sveriges Radios uppdrag tagit fram statistik på de cirka 50 000 personer som finns med på partiernas listor i kommunvalet och de cirka 5 000 kandidater som finns på riksdagslistorna, som partierna rapporterat till Valmyndigheten inför valet 2006. SCB gjorde år 2002 gjorde en liknande undersökning för Sveriges Radio. Nu kan vi jämföra och se vad som förändrats sedan dess.

Förvärvsinkomster

Förmögenhet:

På SR:s valwebb kommer vi att publicera statistiken. Under veckan kommer vi att fylla på med ytterligare statistik.

Fakta om undersökningen
Liksom inför valet 2002 har SCB, på SR:s uppdrag, inför detta val samkört sitt befolkningsregister med Valmyndighetens fil över alla kandidater till kommunfullmäktige och riksdagen.

Körningen har gjorts på de 49 209 personer som var anmälda på alla partiers kommunfullmäktigelistor och de 5 469, som var anmälda på partiernas riksdagslistor den 3 maj 2006.

De mindre kompletteringar partierna kan ha gjort sedan dess, ska inte ha någon relevant betydelse vad gäller statistiken, enligt SCB och Valmyndigheten.

Siffrorna över kommunfullmäktigekandidater har vi fått nedbrutna på parti och län.

Om begreppet inkomst
Vi använder oss av samma inkomstbegrepp som i undersökningen 2002. Det begrepp som vi har bedömt som mest relevant är sammanräknad förvärvsinkomst.

Den motsvarar vad många i dagligt tal menar när vi säger ”inkomst”, men betyder den årsinkomst man arbetat ihop eller tagit ut som lön om man har ett företag, men inte de finansiella inkomster man haft.

Så här definieras begreppet av SCB: ”Den sammanräknade förvärvsinkomsten består av de sammanlagda löpande skattepliktiga inkomsterna, vilket avser inkomster från anställning, företagande, pension, sjukpenning och andra skattepliktiga transfereringar. I sammanräknad förvärvsinkomst ingår inte inkomst av kapital.”

Om begreppet förmögenhet
Det går inte att jämföra andelen som betalar förmögenhetsskatt 2006 med dem som gjorde det 2002, eftersom gränsen för förmögenhetsskatt har höjts från 900 000 kr till 1 500 000 kr. Även vad det gäller sambeskattning har gränsen för förmögenhetsskatt höjts.

Uppgifterna för inkomst och förmögenhet gäller taxeringsåret 2005, det vill säga inkomståret 2004. I den tidigare jämförelsen gällde det taxeringsåret 2001, det vill säga inkomståret 2000.

Jämförelsesiffrorna
SCB: s jämförande populationstabeller utgår från samtliga folkbokförda i Sverige över 18 år.

SCB valde att göra så för enkelhetens skull även om jämförelsepopulationen för kommunfullmäktigevalen borde vara ”i Sverige folkbokförda svenska medborgare + i Sveriges folkbokförda EU-medborgare, inkl. medborgare i Norge och Island, samt övriga utländska medborgare som varit folkbokförda i Sverige minst tre år i följd före valdagen”. Förenklingen ska inte ha någon betydelse för relevansen i jämförelsen.

Björn Häger
bjorn.hager@sr.se

Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".