Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård debatt om EU:s utvidgning

Publicerat fredag 16 juni 2006 kl 16.53

De EU-länder som är tveksamma till att EU ska ta emot fler nya medlemmar förlorade en viktig principiell strid på EU:s toppmöte i Bryssel på fredagen. Dessa länder krävde att EU skulle införa hårdare regler för den fortsatta utvidgningen men tvingades ge efter på den punkten. Det blev en hård debatt och en strid om ords valörer.

Absorptionskapacitet är det nya ordet i EU:s torra vokabulär. Det är ett krångligt ord för EU:s förmåga att ta emot nya medlemsländer. Det vill säga – hur långt kan utvidgningen fortsätta utan att det skapar farliga påfrestningar, kulturellt, religiöst och ekonomiskt?

Fem utvidgningströtta EU-länder anser att EU måste ställa sig de frågorna varje gång ett nytt land vill bli medlem av EU. De kräver en ny regel som tvingar unionen att noga skärskåda sin egen kapacitet att absorbera nya medlemmar.

Möttes av hårt motstånd
Men dessa länder, bland annat Frankrike och Österrike, möttes av hårt motstånd av de andra EU-länderna vid toppmötet i Bryssel och de tvingades ge vika.

En seger anser en stor majoritet av EU-länderna som även anser att de nuvarande reglerna för EU:s utvidgning är fullt tillräckliga, de länder som anpassar sig och kan leva upp till EU:s krav på demokrati och modern ekonomi kan bli medlemmar av EU.

De som krävde hårdare regler läxades också upp av EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, som slog fast att EU måste hålla fast vid sina åtaganden inte bara gentemot Turkiet utan även länderna på västra Balkan.

Frankrike mest pådrivande
Kravet på en tvingande regel om att vid varje ny utvidgning avgöra EU:s möjlighet att absorbera nya medlemmar har drivits mest kraftfullt av Frankrike.

Möjligen var det i besvikelse över att ha tvingats backa från det som fick Frankrikes president Jacques Chirac att göra ett annat utspel vid toppmötet i Bryssel idag.

Chirac sa hotfullt att om Turkiet inte omedelbart öppnar sina hamnar och flygplatser för cypriotiska fartyg och flyg så äventyras Turkiets framtida EU-medlemskap. Ett uttalande som visar att de utvidgningströtta EU-länderna kommer att fortsätta att ifrågasätta EU:s fortsatta utvidgning.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".