Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Holmberg avvisar kritik om avvisning

Publicerat fredag 16 juni 2006 kl 17.45
Migrationsministern.

Migrationsminister Barbro Holmberg avvisar kritiken mot Migrationsverkets beslut att avvisa en mordhotad turkisk kvinna och hennes son till Turkiet. Kvinnans pappa anser att hon vanhedrat familjen genom att lämna sin man och sedan fått barn med en annan man.

Svenska Amnesty och flera riksdagspolitiker anser att Turkiet inte kan garantera kvinnor som hotas av, eller utsätts för, hedersrelaterat våld tillräckligt skydd.

– Ska vi avvisa en kvinna som drabbats av hedersrelaterad förföljelse och flyr för sitt liv till ett land, då ska vi vara alldeles säkra på att hon har ett fullgott skydd i sitt hemland. Jag är tveksam till om man kan vara alldeles säker på att den här kvinnan får ett fullgott skydd i Turkiet. Det finns fortfarande värderingar och attityder i rättsapparaten i det landet som gör att jag inte kan känna mig trygg med att avvisa henne, säger Erik Ullenhag som är folkpartistisk riksdagsledamot.

Amnesty är kritiska
Även svenska Amnesty är kritiska till avvisningen och menar att Migrationsverket allt för ofta hänvisar till lagstiftningen i ett land i sina beslut, och inte tar hänsyn till om lagarna verkligen tillämpas.

Enligt officiell statistik har nära 1 200 människor, främst kvinnor, fallit offer för hedersrelaterat våld i Turkiet de senaste fem åren.

Flera lagändringar har genomförts för att stärka skyddet för drabbade kvinnor. Men enligt turkiska kvinnorättsorganisationer står rättsväsendet fortfarande ofta på familjens sida.

Överskattar utländska myndigheter
Ulla Hoffman och Sven Brus som är vänsterpartiets, respektive kristdemokraternas talesmän i flyktingpolitiska frågor, menar att Migrationsverkets omvärldsanalys ofta överskattar myndigheternas uppgifter.

Men migrationsminister Barbro Holmberg anser att Migrationsverket har en mycket bra bild av situationen i just Turkiet.

– Jag vill påstå att man har en väldigt god information om situationen i just Turkiet. Man har förändrat lagstiftningen. Man är ett kandidatland till EU. Det pågår många reformer. Men när det gäller våld mot kvinnor vet vi att där har man fortfarande en bit att gå. Men huruvida en enskild person riskerar våld måste avgöras i det enskilda fallet. Man kan inte fatta beslut med hänvisning till generella utgångspunkter, säger migrationsminister Barbro Holmberg.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".