Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nokia och Siemens går ihop om system

Publicerat måndag 19 juni 2006 kl 10.58

Uppdaterad 16:45
En mångmiljardaffär i telekombranschen presenterades på måndagen när finländska Nokia och tyska Siemens går ihop på systemsidan. Det handlar om en sammanslagning av de båda bolagens nätverkstillverkning för fast och mobil telefoni.

Tyska Siemens har varit den av de sex stora i telekombranschen som har pekats ut som kandidat för en sammanslagning eller rent av uppköp, sedan Ericsson gick ihop med Sony om mobiltelefontillverkningen.

De sex är Nokia, Motorola, Samsung, Siemens, LG och Sony Ericsson.

Tappat merknadsandelar
Siemens har tappat marknadsandelar och när dessutom mobiltillverkaren nummer ett i världen, Nokia, har haft vissa problem att nå samma framgång på systemsidan som på mobilsidan, så är dagens affär logisk.

För Siemens del betyder det att hela telekomdivisionen nu har avyttrats. De förlusttyngda mobiltelefonerna såldes till taiwanesiska BenQ förra året, och betalade till och med för att kunna bli av med mobilerna.

Nokia som är världens största tillverkare av mobiltelefoner, har också haft problem med sin nättillverkningsdivision, vinsten föll mellan 2004 och 2005, och 2003 gick den med flera miljarder kronor i förlust till och med.

Om man räknar ihop de båda bolagens nätdelar blir omsättningen i dagens läge 15,8 miljarder euro, ungefär 170 miljarder kronor.

Ägs till hälfen av vardera boaget
Upplägget blir som i fallet Sony och Ericsson. Det blir ett nytt sammanslaget bolag som ägs till häften vardera av Nokia och Siemens.

Det nya bolaget får 60 000 anställda och en omsättning på motsvarande 150 miljarder kronor, och de sammanslagna tillgångarna värderas till över 25 miljarder euro, uppåt 230 miljarder kronor.

Kostnadsbesparingarna uppges kunna bli 1,5 miljarder euro, 14 miljarder kronor, och man kan anta att det till stor del handlar om att minska antalet anställda.

Sammanslagningen ger fördelar
Från båda bolagens sida poängteras just vilka fördelar en sammanslagning ger. Det stärker ställningen på världsmarknaden och ger bättre teknik, heter det. Nokias styrka ligger på mobiltelefonsidan, medan Siemens har styrkan i kopplingen till datormarknaden.

Ericsson, Nokia och Siemens dominerar världens vanligaste mobilstandarder, GSM och WCDMA, och de tre har tillsammans ungefär 60 procent av marknaden. Ericsson är allra störst och uppger själv att man har 35 procent av världsmarknaden.

Ericsson dominerar på systemsidan
Varken Nokia eller Siemens har alltså var och en för sig kunnat matcha Ericssons dominans på systemsidan.

Tendensen går mot fler sammanslagningar i telekombranschen, konsolidering som det kallas, både bland operatörer och leverantörer.

I USA till exempel har mängder med storaffärer gjorts bland operatörerna de senaste två åren, till ett värde av 200 miljarder dollar, där den största affären var tidigare i år mellan AT&T och en av Bellsystrarna, Bell South, för 67 miljarder dollar.

Flera bolag går ihop
Och systemtillverkarna har samma utveckling, verkar det, när till exempel franska Alcatel och amerikanska Lucent gick ihop tidigare i år.

I bakgrunden lurar än så länge små och på många marknader obetydliga kinesiska Huawei och ZTE, men med aggressiva planer mot dom gamla giganternas positioner.

Ericsson håller förstaplatsen på systemtoppen, men möter nu konkurrens från flera företag som kan bli nästan lika stora.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".