Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Användning av DNA-provtagning varierar

Publicerat måndag 19 juni 2006 kl 15.50

Möjligheterna att ta DNA-prov från misstänkta brottslingar har ökat sedan den första januari i år, men i hur stor utsträckning det utnyttjas skiljer sig mycket mellan olika polismyndigheter.

Från den första januari i år har det blivit enklare för polisen att ta DNA-prov från misstänka brottslingar.

Ny utrustning på Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, har också lett till snabbare provsvar.

Används olika mycket
På det här sättet ska fler brottslingar kunna gripas, och fler brott kopplas ihop. Men i hur stor utsträckning provtagningen sker skiljer sig mycket enligt statistik från Statens kriminaltekniska laboratorium.

I till exempel Östergötland och Västerbotten har polisen skickat in betydligt fler prover, så kallade topsningar, för analys än vad SKL förväntade sig. Detta medan polisen i Jämtland, som ligger lägst, bara enligt prognosen för i år ser ut att skicka in en femtedel så många som SKL trott.

– Vi har haft en låg brottslighet under en längre tid. Vissa typer av brott förekommer ju hela tiden, men på stöld sidan har det varit väldigt lågt. De personerna har inte varit så aktiva, och det är klart att ju fler vi har att göra med, desto fler personer topsar vi, säger Rune Sörell, som är chef för kriminalenheten hos Jämtlandspolisen.

Tidigare händelser kan påverka
Att skillnaderna är stora mellan olika polismyndigheter kan beror på flera saker, i Jämtland har till exempel inte alla poliser utbildat sig för provtagningen än.

Att Östergötland toppar statistiken kan beror på att det uppmärksammade dubbelmordet i Linköping 2004 ökat polisernas benägenhet att testa misstänka.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".