Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönika 25 juni

Publicerat tisdag 20 juni 2006 kl 12.09

När den svenska änglamarken är som ljuvast är kulturkrönikans frågeställning följande :

Världen går mot alarmerande klimatförändringar med tillhörande miljökatastrofer : polar-och alpområden med rekordsnabb isavsmältning, årliga översvämnings-, orkan-och torrkatastrofer världen över, ozonhål som gör solandet alltmer riskabelt, en Östersjö med ökad fiskdöd, döda bottnar, giftig algblomning... aldrig har miljöhoten varit mer oroande men miljöfrågorna slumrar nästan helt i årets svenska valrörelse - hur är det möjligt ?

Daniel Tarschys, statsvetare vid Sthlms universitet, håller med om frågans rimlighet när krönikören ringer upp. Hans svar är att opinion och politiker vaknar först när konkreta närliggande symbolfrågor dyker upp - sådant som slakt av sälungar och liknande. Finns inga sådana rubrikfrågor i luften tycks politiker och allmänhet gemensamt förtränga miljöhoten. Samtidigt visar studier att för allmänheten, och särskilt för unga medborgare, är miljöfrågorna viktigare än de är för ledande politiker, och troligen också för medierna. Varannan svensk medborgare är enligt enkäter mycket oroad över miljöförstöringen.

I början av juni slog Naturskyddsföreningen larm på DN-debatt sen man närgånget studerat partiledarnas aktuella miljöengagemang via deras retorik. Särskilt moderaterna och folkpartiet visade sig undvika miljöfrågorna, ”Reinfeldt beskriver inte en enda gång ett miljöproblem” skriver Naturskyddsföreningens ordförande och generalsekreterare. Ungefär lika illa är det i vänsterledaren Ohlys retorik, finner artikelförfattarna.

Det kan tilläggas att USA:s tidigare presidentkandidat Al Gore idag blivit starkt engagerad i miljö-och klimatproblematiken. Svensk politik saknar ännu en Al Gore.

Tidningen Miljöaktuellts majnummer noterar hur Arktis isläge och försörjningsmöjligheter nu är så alarmerande att OAS, amerikanska staters organisation, tvingas utreda om USA:s enorma växthusgasutsläpp är ett direkt hot mot mänskliga rättigheter när det gäller egendom, hälsa, liv och försörjning.

Den grönländska inlandsisen hotar på sikt att helt smälta vilket väntas få jordens havsnivåer att stiga sex-sju meter, minst 100 miljoner människor lever på nivåer som ligger mindre än en meter över havsytan. Den västerländska livsstilen i allmänhet, och den amerikanska i synnerhet, tycks på kollisionskurs med en globalt hållbar utveckling.

Forskare fruktar ett isfritt Arktis före 2050 noteras i ett informationsblad från Tällberg Forum, inför en global konferens om hållbar samhällsutveckling i Tällberg . Bo Ekman, en gång knuten till Volvokoncernen, numer i ledningen för den s.k. Tällberg Foundation, undrar i en text bland annat hur den svenska valrörelsen kan bortse från de alarmerande miljöhoten och deras relation till tillväxt och energibehov . Vi har redan förbrukat arvet till våra barn, skriver sydafrikanen Colin Jones, en annan styrelseledamot i Tällberg Foundation.

Vi blundar för hur människans snabba exploatering av jordens resurser och miljö raserar villkoren för människans överlevnad, vi är fortfarande ovana vid-och en smula skrämda av - det globala miljöansvar som plötsligt binder oss alla samman, skriver journalisten Göran Rosenberg i skriften från Tällberg Forum.

I en enkät med några svenska storföretagsledare om klimatfrågorna, säger Lars G Josefsson, koncernchef för Vattenfall, också huvudsponsor för Tällberg Forum 2006, att det svenska näringslivet internationellt inte ligger högt i miljömedvetenhet. ”vi har dålig förståelse för hur problemet ser ut, var det beror på och hur vi ska lösa det, vi har ingen handlingsberedskap, säger Vattenfalls koncernchef. Samtidigt påverkar klimatförändringarna i grunden våra möjligheter att göra affärer i framtiden, säger Lars G Josefsson i skriften från klimat-och miljökonferensen i Tällberg, med bland andra världsledande klimatforskare, och som inleds på tisdag.

Med en hyllning till den svenska Änglamarken och dess bevarande sätter kulturkrönikan därmed punkt - med sommaruppehåll.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".