Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Uppfattningarna om elmarknaden går isär

Publicerat tisdag 20 juni 2006 kl 16.45

Allt fler kommuner väljer att köpa sin el direkt på elbörsen i stället för att köpa den av elbolagen. En av anledningarna är att det på vissa håll varit svårt att få in offerter från andra elbolag än den som äger nätet. Men Bo Källstrand, vd på branschorganisationen Svensk energi, vill inte kännas vid den bilden.

– Vi har ju alltså många medlemmar, åtminstone ett tjugotal är sådana, som bedriver elhandel på Nordpool och som arbetar i mycket hård konkurrens. Så jag ställer mig mycket frågande till uppgiften att det inte skulle gå att få fram fler offerter, det är en bild jag inte alls känner igen, säger Bo Källstrand.

Svårigheter med anbud
Men för Rolf Söderqvist, upphandlare i Örebro kommun, är det här i högsta grad verklighet.
– Vi har haft svårigheter i många år att få in anbud från flera av de stora leverantörerna. Vi har i regel fått anbud från Sydkraft, eller Eon som de numera heter, och då har inte Vattenfall eller Fortum lämnat några anbud i vårt område, säger han.

Vad tror du det kan bero på?

– Jag tror att de kanske har delat upp marknaden, säger Rolf Söderqvist.

”Ren spekulation”
Därför har man nu valt att köpa sin el direkt på elbörsen Nordpool. Det finns risker med det här, som Ekot rapporterat om på tisdagen. Tony Hansson på Kommentus, som sköter upphandlingen åt en tredjedel av Sveriges kommuner, anser att det handlar om ren spekulation med skattebetalarnas pengar.

– Absolut gör man det, risken är betydande, säger Tony Hansson.

Lär bli fler
Men redan idag handlar över 30 kommuner sin el direkt på elbörsen, och fler lär det bli. De stora elbolagen är mycket kritiska till den här utvecklingen och försöker på alla sätt stoppa utvecklingen, berättar elmäklaren Jonas Almqvist på Bergen energi, som anlitats för att sköta börshandeln åt många av kommunerna.

– Vi märker ju att de gärna försöker överklaga upphandlingar, och ofta är det rena formaliasaker som de spetsar in sig på. Så det är väl inget som ses med blida ögon av de stora producenterna, säger Jonas Almqvist.

Bo Arne Antonsson på elbolaget Eon menar att de bara försöker skydda kommunerna.

Det är där vi har en oerhört viktig uppgift, att vi kan förklara som leverantör, vad det innebär när man ger sig in på den här marknaden. Så att man inte känner sig lurad på något vis, man måste känna en trygghet som kund här, säger Bo Anders Antonsson på Eon.

”Bra med fler aktörer”

Håkan Heden, chef för Energimarknadsinspektionen, tycker det är bra att fler aktörer kommer in och handlar direkt på Nordpool.

– Jag tycker det är bra för elmarknaden att vi får fler kunder på Nordpool, säger han.

Varför då?

– För tillfället är det ganska få svenska kunder som agerar på Nordpool, betydligt färre än i Norge, och jag tror det är bra om vi får en balans här. Så att vi får fler kunder, så att det inte bara är de stora producenterna som är aktörer på den svenska börsen, säger Håkan Heden.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".