Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hot om sanktioner från USA före razzia

Publicerat onsdag 21 juni 2006 kl 05.00

Den amerikanska regeringen hotade med handelssanktioner om den svenska regeringen inte stoppade fildelarsajten The Pirate Bay. Det framgår av dokument som SVT:s Rapport tagit del av.

Och frågan om ministerstyre och vilken roll den svenska regeringen har haft i razzian mot Pirate Bay aktualiseras nu på nytt, enligt folkpartisten Johan Pehrson.

– För det är väl klart att om man ger direktiv till myndigheten att man ska arbeta mot den här typen av brottslighet och fokusera på alla företag som börjar på ”pirate” och slutar på ”bay”, så är det klart att då ligger man ganska nära ett praktiskt styre, säger folkpartisten Johan Pehrson. 

Enligt de dokument som SVT tagit del av framgår det tydligt att den amerikanska regeringen utövat press på den svenska regeringen för att stänga fildelarsajten the Pirate Bay den 31 maj i år. 

Åklagaren informerades
Av dokumenten framgår också att kammaråklagare Håkan Roswall kallats till justitiedepartementet där han informerats om hoten från den amerikanska regeringen. 

Men trots att Roswall utredde ärendet med The Pirate Bay sa tjänstemännen att besöket inte skulle betraktas som påtryckningar.  

Justitieminister Thomas Bodström befinner sig i Norge och kan därför enligt sin pressekreterare inte kommentera de nya uppgifterna.

Men statssekreterare Dan Eliasson säger att amerikanska intresseorganisationer har uttryckt en önskan om att den svenska regeringen skulle ingripa mot Pirate Bay. Men Dan Eliasson har i brev påpekat att detta inte är möjligt enligt den svenska konstitutionen.

”Inga påtryckningar”
Enligt honom har inga påtryckningar från regeringen skett.  

– Vi har ju vidareförmedlat information härifrån till våra myndigheter, dels vad den amerikanska intresseorganisationen, har funnit beträffande Pirate Bay, och vi har också informerat om samtal mellan företrädare för amerikanska myndigheter och svenska tjänstemän här på departementet om de samtal som har förts, säger Dan Eliasson.

Men vad är då skillnaden mellan att framföra de amerikanska bolagens synpunkter och önskemål och att utöva någon slags egen önskan om att ärendet påskyndas? 

– När vi får information från en amerikansk intresseorganisation eller från en svensk intresseorganisation som kan ha betydelse för polisens och åklagarens arbete, då ska vi förmedla den informationen till våra myndigheter. Vi gjorde fel om vi inte gjorde det, enligt min uppfattning.  

– Det innebär ju inte på något sätt att vi utövar en påtryckning. Det vet både vi här i regeringskansliet att vi inte får göra, och rättsväsendets myndigheter är väldigt klara på att de inte kan ta emot påtryckningar från regeringskansliet, säger statssekreterare Dan Eliasson.  

Sara Hägg
sara.hagg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".