Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

KI vill inte se fler räntehöjningar i år

Publicerat onsdag 21 juni 2006 kl 12.00

Drygt 150 000 nya jobb skapas fram till 2008. I takt med att folk får jobb och mer pengar i plånboken börjar prisökningarna så småningom tuffa på något snabbare än tidigare. Det spår Konjunkturinstitutet, KI.

KI vill se en dryg fördubbling av räntan, från dagens 2,25 procent till 4,75 procent fram till 2008.

Men i år vill man inte se några fler höjningar från Riksbanken, enligt Ingemar Hansson som är generaldirektör på KI.

– Vi ser att inflationen kommer att underskrida inflationsmålet både 2006, 2007 och till och med 2008. Nu har man höjt och då tycker vi att man ska ligga fast vid 2,25 under resten av året, säger Ingemar Hansson.

Sysselsättningen ökar
Det mesta ser ljust ut i svensk ekonomi just nu. Sysselsättningen ökar och det antal människor som säger sig vilja och kunna ta ett jobb är något fler än vad konjunkturinstitutet, KI, tidigare spått.

Därmed blir också balansgången mellan att ha måttliga prisökningar och en låg arbetslöshet allt svårare.

Men än så länge går den här balansgången ganska bra enligt KI. Det är därför som man vill att Riksbanken väntar till efter årsskiftet med att höja räntan så att ännu fler kan få jobb.

Höja räntan efter årsskiftet
Men därefter bör räntan höjas ganska snabbt för att förhindra en snabbt ökande inflation.

Tillväxten i landet väntas nästa år bli 3,8 procent och 2008 2,3 procent. Orsaken till att ekonomin i Sverige går så bra är dels en bra internationell konjunktur och dels att Sverige har haft så låga räntor.

Det största problemet som KI ser i svensk ekonomi är att så många människor, nästan en miljon, en genomsnittlig arbetsdag i Sverige försörjas av a-kassa, sjukpenning eller andra sociala ersättningar.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".