Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arsenik i brunnsvatten dold hälsofara

Publicerat torsdag 22 juni 2006 kl 16.55

Arsenik i brunnsvatten är en dold hälsofara i Sverige. Var tjugonde brunn har visat sig innehålla höga halter av arsenik, enligt Sveriges geologiska undersöknings mätningar.

Jörgen Ohlsson som är förbundsdirektör i Naturvetareförbundet slår nu larm.

– Det är allvarligt att människor helt ovetandes blir arsenikförgiftade. Man måste kartlägga arsenik i alla brunnar och särskilt i riskområden, säger han.

Jörgen Ohlsson från är kritisk till den bristande kartläggningen av arsenik i brunnsvatten.

Kan ha läckt ut i brunnen
Det finns 300 000 registrerade brunnar som används till dricksvatten i Sverige. I många av brunnarna kan arsenik ha läckt ut, utan att de som dricker ut brunnen vet om det.

När Sveriges geologiska undersökning, SGU, har gjort mätningar på brunnsvatten överskred var  tjugonde brunn gränsvärdet för arsenik.

Hos en familj väster om Skellefteå har arsenikhalten i brunnen legat på hundra gånger mer än gränsvärdet. Familjen har druckit vattnet i nästan femton år. De höga halterna upptäcktes när kommunens miljökontor gjorde provmätningar.

Finns naturligt i berggrunden
Arsenik finns naturligt i berggrunden i Sverige. Det är giftigt och kan i värsta fall ge cancer i hud, lungor och urinblåsor.

Men trots att det finns kända riskområden i Sverige, bland annat i Västerbotten, Västmanland och på Öland, görs inga regelbundna kontroller av brunnarna där.

Kåre Eriksson är docent i miljömedicin i Umeå, och han tycker att brunnsägare i riskområden har anledning att oroa sig.

– Man ska vara såpass orolig att man kontrollerar sitt brunnsvatten, säger han.

Kan det finnas fler familjer som har arsenik i sitt vatten utan att veta om det?

– Det gör det sannolikt, säger Kåre Eriksson.

Elsa Helin
elsa.helin@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".