Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få döms till fängelse för mutbrott

Publicerat måndag 26 juni 2006 kl 05.00

Fortfarande döms väldigt få till fängelse för mut- och korruptionsbrott i Sverige, trots att en särskild enhet för just den typen av brott inrättades för tre år sedan. Sedan Riksenheten mot korruption startade i juni 2003 har bara fyra fängelsedomar avkunnats, visar Ekots genomgång.

Den skärpta kampen mot korruption med hjälp av den speciella riksenheten är ingenting som hittills gett avtryck i statistiken när det gäller utdömda fängelsestraff.

Ekots genomgång av domarna i de åtal som drivits av de fem korruptionsåklagarna visar att domstolarna i första hand utdömer böter när det gäller mutbrott eller bestickning. I fyra fall har det blivit fängelse, det längsta i två år. Det var Skandiachefen Lars-Erik Petersson som fick det och den domen överklagades nyligen till hovrätten.

Inget större avtryck
Jämför man bakåt i tiden har kraftsamlingen mot korruptionen inte heller gjort något större avtryck i statistiken hittills. Mellan åren 2000 och 2003 utdömdes fyra fängelsestraff för mutbrott eller bestickning, enligt Brottsförebyggande rådets siffror. Det är lika många som under de senaste tre åren.

Björn Blomqvist, ställföreträdande chef på Riksenheten mot korruption, menar att uppgifterna visar att domstolarna måste börja se allvarligare på den här typen av brott.

– Jag är nog mycket inriktad på att vi ska försöka se om man inte kan ändra och skärpa praxis. Lagreglerna är skrivna för väldigt länge sedan och jag tror att korruption är ett så samhällsfarligt brott att man kan behöva se på straffnivåerna, säger han.

Hade du önskat se fler fängelsestraff?

– Jag har själv ett par ärenden i hovrätten där jag har yrkat straffskärpning, säger Björn Blomqvist, ställföreträdande chef på Riksenheten mot korruption.

Bara böter
Flera av de största målen, som till exempel vad gäller Systembolagets chefer och mutorna där, blev det i stort sett bara böter utdömda. Straffskalan för mutbrott går mellan böter och fängelse i upp till två år. Om brottet anses som grovt upp till sex års fängelse.

Enligt uppgifter till Ekot är samtidigt flera större mål under behandling på enheten. Förundersökningar pågår där misstankar om att tjänstemän vid myndigheter har tagit emot mutor av kriminella nätverk utreds.

I nästa vecka ska ytterligare ett åtal i Systembolagshärvan väckas, då delvis riktat mot chefer inom statliga Vin & Sprit.

Kommenterar inte
Björn Blomqvist vill inte kommentera ifall han där kommer att yrka på fängelsestraff.

– Det är alldeles för tidigt att avgöra. Jag håller på att pröva åtalsfrågan nu och till dess att den är avgjord kan jag inte kommentera det alls, säger Björn Blomqvist, vice överåklagare och ställföreträdande chef vid Riksenheten mot korruption.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".