Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöpartiet har svårt få fram kandidater

Publicerat tisdag 27 juni 2006 kl 05.00
Kommunpolitiker sökes.

Miljöpartiet är det parti som har svårast att få ihop listor i kommunerna. Partiet räknar med att det kommer att sakna kandidater till kommunfullmäktige i ett 50-tal kommuner.

Inte heller i höst kommer det i alla landets kommuner att vara möjligt att rösta på alla riksdagspartier i valen till kommunfullmäktige.

– I små kommuner är det inte så många som är engagerade politiskt. Är man då ett litet men ändå växande parti som miljöpartiet, som riktar sig till ungdomar, så är det många som inte vill åta sig ett engagemang under en hel mandatperiod för att man kanske flyttar från orten och ska studera någon annanstans, säger Håkan Wåhlstedt, miljöpartiets partisekreterare.

Inget mp i Hammarö
Hammarö utanför Karlstad är en av de kommuner där miljöpartiet inte ställer upp, trots att det finns möjliga kandidater, säger Helen Williams, miljöpartist i Hammarö.

– Vi har nya intresserade, men det är ingen av dem som har varit med tidigare som är beredda att ställa upp. Därmed vill heller inte de nya vara med. De som är aktiva och som just nu skulle kunna vara med har familjesituationer som gör att det är väldigt svårt att kombinera politiskt jobb med familjeliv och yrkesliv, säger hon.

I stort sett ser det ut som det gjort under de senaste valen. Socialdemokraterna är det enda parti som har kandidater i landets samtliga 290 kommuner. Därefter kommer centerpartiet som saknar lista i en kommun; Öckerö i Västra Götaland.

Folkpartiet, kristdemokraterna och moderaterna har i dagsläget inte registrerat kandidater i mellan tre och nio kommuner.

”Man vill ställa upp”
Vänsterpartiet, som det ser ut, kommer att sakna kandidater i ett tjugotal kommuner.

– Det är små kommuner där vi har varit svaga och aldrig har haft något ordentligt fäste. Det är klart att man vill ställa upp överallt. Men så är det i politiken i Sverige, att det finns kommuner där det är svårt för oss, säger Bertil Bartholdsson, biträdande partisekreterare i vänsterpartiet.

Socialdemokraterna är det enda parti som hittills har registrerat vallistor i landets alla kommuner.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se
Research:
Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Katrin Kasström
katrin.kasstrom@sr.se

Fakta: Representation

Antal kommuner där partierna saknade registrerade kandidater den 22 juni enligt Valmyndigheten:

  • c: 1
  • fp: 6
  • kd: 9
  • m: 3
  • mp: 66
  • s: 0
  • v: 33

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".