Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pappa fick fängelse för könsstympning

Publicerat måndag 26 juni 2006 kl 16.48

Göteborgs tingsrätt dömde på måndagen en 41-årig pappa till fyra års fängelse för att han låtit könsstympa sin dotter i Somalia. Domen är unik eftersom det är första gången någon dömts för könsstympning i Sverige, sedan lagen trädde i kraft 1982.

Det var förra året som pappan tillsammans med två andra personer utförde övergreppet på flickan. Det skedde i Somalia, dit pappan flyttat med två av sina barn 2001, mot mammans vilja. Flickan är född och uppvuxen i Sverige.

För bortförandet av flickan dömde tingsrätten för egenmäktighet med barn och för övergreppet enligt lagen om förbud mot könsstympning av kvinnor.

Flickan och mamman får skadestånd
Dessutom ska pappan betala drygt 300 000 kronor i skadestånd till flickan för den kränkning hon utsatts för, och 30 000 till mamman för att han förde bort flickan och hennes bror.

Bevisningen byggde i huvudsak på flickans egen berättelse som hon lämnat efter att hon lyckats fly och ta sig hem med hjälp av svenska myndigheter. Tingsrätten tycker att berättelsen är klar och sammanhängande.

Åklagaren nöjd
Åklagaren Margareta Henriksson yrkade på fem års fängelse, nu blev det fyra och hon är nöjd och menar att domen är viktig för framtida mål.

– Den här domen kommer att fungera som en riktlinje så att man vet vad som krävs för en fällande dom och man har fått ett mått på vad påföljden blir, säger hon.

Pappan har hela tiden nekat och hans försvarsadvokat Eva Henriksson hon tycker inte att tingsrättens grund för domen håller.

– I det här fallet har tingrätten bortsett från alternativa förklaringar. Brottet kan ha ägt rum tidigare i Sverige och det pågår en vårdnadstvist parallellt. Hennes berättelse är enligt min uppfattning bräcklig, hon ändrar många uppgifter.

– Sen vet jag att könsstympning är ett brott som river upp känslor hos många människor och det är väldigt lätt att fälla utan att man riktigt går in i bevisvärderingen, säger hon.

Clara Osvald
clara.osvald@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".