Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Etiken glöms när landstingen upphandlar

Publicerat onsdag 28 juni 2006 kl 06.00

När landstingen gör upphandlingar från låglöneländer ställer de inte etiska krav på sina leverantörer. Det visar en undersökning som organisationen Fair Trade Center gjort bland Sveriges landsting och regioner.

– Idag ställer många företag krav på att mänskliga rättigheter ska respekteras när de köper in varor. Men inget av landstingen ställer idag sådana krav, säger Henrik Lindholm, projektledare på Fair Trade Center.

Vad tycker du om det?

– Jag tycker att det är jättedåligt. Jag tycker att staten och det offenltliga borde föregå med gott exempel när man köper in varor.

Det handlar om inköp av till exempel möbler, kläder, kirurgiska instrument, datorer och kaffe. Organisationen Fair Trade Center har frågat upphandlingschefer i landsting och regioner vilka etiska och sociala krav de har i sina upphandlingar.

Svaren visar att det inte ställs några generella krav på att leverantörerna ska uppfylla FN:s internationella arbetsorganisation ILO:s grundläggande regler för arbetslivet, alltså fackföreningsfrihet, förbud mot barnarbete, tvångsarbete och diskriminering.

Ingen kontroll trots krav
Vissa landsting säger att barnarbete inte får förekomma, men gör inga kontroller för att se om kravet uppfylls.

Västra Götalandsregionen hör till dem som ställer vissa krav vid upphandlingar, till exempel att barnarbete inte tillåts. Utvecklingschefen Lennart Lidén tror att kravlistan kommer att bli längre i framtiden.

– Vi har i regionen en diskussion om att skapa någon typ av spelregler för hur vi ska hantera sådana här sociala frågor. Vi har diskussioner igång, men de är på startstadiet ännu, säger han.

Skattemedel till barnarbete
Henrik Lindholm på Fair Trade Center tror att det skulle kunna leda till stora förändringar om landstingen började ställa mer krav vid sina upphandlingar.

– När vi jobbat med andra branscher, till exempel textilindustrin, har vi sett att förbättringar kan gå väldigt snabbt när man börjar jobba med det här. Jag tror att ingen idag vill att de skattemedel som vi betalar ska gå till att köpa in varor som tillverkas under omänskliga förhållanden, säger Henrik Lindholm.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".