Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skattetvist kan sänka bärplockares löner

Publicerat onsdag 28 juni 2006 kl 06.00
Orsakar tvist.

Inom några veckor väntas 4 000 utländska bärplockare komma till Sverige, inbjudna av svenska bäruppköpare. Men bärplockarna riskerar att få betydligt mindre betalt än vad bäruppköparna har sagt.

– Som det ser ut idag kommer man i så fall att betala halva priset om man är ett svenskt företag anslutet till branschorganisationen. Det här är ju förödande för jag tror att ingen vill betala dem bara hälften. Då måste man i så fall göra avdrag för både skatt och sociala kostnader, för det finns inte den lönsamhet att vi kan betala det utöver, utan det måste tas av bärpriset, säger Catarina Lundberg, ordförande för Skogsbärbranschens intresseförening.

Utländska bärplockare, bland annat från Thailand, kommer bara att få omkring sex kronor kilot för blåbären, medan en svensk plockare får tolv kronor. Det är konsekvensen av en gammal tvist med Skatteverket som bland annat handlar om arbetsgivaravgifter.

Dom från 2003
Skatteverket stöder sig på en dom i regeringsrätten från 2003, berättar skattedirektör Bo Arvidsson.

– Regeringsrättsdomen innebär att bäruppköpare som har tagit hit utländska bärplockare och hjälpt dem att ansöka om arbetstillstånd med mera, de har ansetts som arbetsgivare och som skyldiga att betala arbetsgivaravgifter på den ersättning de betalar till plockarna.

Förutom arbetsgivaravgift handlar det också om att uppköparna ska betala en särskild inkomstskatt för plockarna. Skogsbärbranschens intresseförening menar att detta inte stod klart för dem förrän den 14 juni i år, då Skatteverket gick ut med ett klargörande på sin hemsida, och då hade man redan bjudit in bärplockare.

Mycket har förändrats
Regeringsrättsdomen gällde ett företag som hette Degab, och visst känner vi till domen, säger Catarina Lundberg från Skogsbärbranschens intresseförening, men det är mycket som har förändrats sedan dess.

– Det ser inte ut likadant idag. Degab var ett företag som bjöd hit folk på arbetstillstånd, och då var de tvungna att sälja sina bär till samma företag. Men så är det ju inte idag, säger hon.

Bo Arvidsson på Skatteverket hävdar att de förändringar som branschen genomfört inte förändrar grundförhållandet.

– Folk tas hit på ett industriellt sätt. Man bor på särskilt bestämda ställen och levererar bären till de här uppköparna på ett särskilt sätt. Då är det ett arbetsgivare - arbetstagarförhållande, säger han.

Tommy Engman, Umeå
tommy.engman@sr.se

Peter Öberg, Umeå
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".