Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Österrikes slutbetyg bättre än väntat

Publicerat torsdag 29 juni 2006 kl 12.30

På lördag lämnar Österrike över stafettpinnen till Finland när det gäller ordförandeskapet i EU. Det var i ett svårt läge österrikarna tog över, men Sveriges ambassadör i Bryssel Sven-Olof Petersson ger Österrike klart godkänt i slutbetyg.

– Med tanke på förutsättningarna får de klart godkänt i vad de lyckats uppnå. Det österrikiska ordförandeskapet har varit en mellanperiod. Man råkade ut för vad som kallades för EU:s reflektionsperiod efter nejen i Frankrike och Nederländerna till det konstitutionella förslaget, säger Sven- Olof Petersson.

Österrike inledde sitt ordförandeskap till tonerna av Mozart, men landet tog över rodret när EU-länderna stampade som mest i otakt.

Två länder hade satt stopp för att fördjupa EU-samarbetet och unionen hamnade i chock och i ett beslutsvakuum.

Brysselambassadören tycker ändå inte att sättet österrikarna låtit konstitutionsfrågan gå vidare på känns som ett misslyckande.

Österrike har också varit med och drivit igenom flera viktiga frågor, säger Sven Olof Petersson.

– Där kommer naturligtvis först kompromissen om tjänstedirektivet, som få hade trott att vi skulle klara av under Österrike, säger Petersson.

Österrike har också gått vidare med ökad öppenhet i EU och klarat av förhandlingsprocessen när det gäller att göra det lättare att föra över bevismaterial mellan länder, säger han.

Sverige har varit kritiskt till Österrikes försök att göra vägen in i EU svårare för nya medlemmar genom kriteriet om den så kallade absorptionskapaciteten.

– Det drev österrikarna väldigt hårt och helt ensamma, men Sverige lyckades sätta stopp för det tillsammans med ett antal andra länder.

Inför det finska ordförandeskapet är förhoppningarna mycket stora.

– Vi känner våra grannar mycket väl och vet att de har en effektiv administrativ apparat och regering med mycket höga ambitioner, säger Sveriges Brysselambassadör Sven-Olof Petersson.

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".