Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Styrelsearvoden för ordföranden ökar

Publicerat fredag 30 juni 2006 kl 06.00
Stålberg får högst arvode.

Styrelsearvodena för ordförandena i de största börsbolagen ökade med elva procent i fjol. Det visar en kritisk rapport från LO, som presenteras på fredagen. Högsta arvodet, 4,3 miljoner, fick Föreningssparbankens ordförande Carl-Erik Stålberg.

I samma styrelse sitter också förre ordföranden i LO-facket Metall, Göran Johnson.

– Jag delar uppfattningen att både ordförandearvodena och styrelsearvodena är väldigt höga i de här stora börsbolagen, säger Göran Johnson.

Vad tror du att metallarbetarna säger när Göran Johnson sitter i en styrelse där ordföranden har det största arvodet?

– Jag tycker att det är väldigt bra om de är intresserade av det och kritiserar det.

Vad har du gjort från din position i styrelsen för att bromsa den här utvecklingen?

– Nu för tiden är det valberedningarna och nomineringskommittéerna som kommer med förslag till styrelsearvoden och där ingår inte jag, säger Göran Johnson.

Det är första gången som LO kartlägger arvodena för ordförandena i de största börsbolagen. Samtidigt som arvodena steg 11 procent mellan 2004 och 2005, steg industriarbetarlönerna med tre procent.

SE-bankens ordförande fick högst höjning
Största höjningen fick SE-bankens ordförande Marcus Wallenberg. Han fick arvodet höjt med 23 procent till nästan 1,8 miljoner. Det motsvarar sju industriarbetarlöner enligt LO:s sätt att räkna.

– Skulle våra medlemmar säga att de också ska ha 20 eller 23 procents löneökningar, kommer det att leda till inflation som leder till räntehöjningar som leder till ökad arbetslöshet, säger LO:s avtalssekreterare Erland Olauson.

Rapporten kan ses som en temperaturhöjare inför kommande avtalsrörelse.

Svenskt Näringsliv vill inte kommentera
Men varken Teknikföretagen eller Svenskt Näringsliv vill kommentera. De anser att styrelsearvoden är en fråga för företagens ägare och inte har med lönerörelsen att göra.

Det är alltså inte bara näringslivstopparna som tjänar pengar på styrelseuppdrag. LO:s egen ordförande, Wanja Lundby Wedin, drog in drygt 470 000 kronor i styrelsearvode förra året.

Det motsvarar nästan två industriarbetarlöner. Förre metallordföranden Göran Jonsson svarar själv på vad han får från Föreningssparbanken.

– Det är gott och väl 200 000 kronor om året, säger han. 

Johan Sjöholm
johan.sjöholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".