Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kristdemokrat sågar borgerlig miljöpolitik

Publicerat fredag 30 juni 2006 kl 13.10

EU-parlamentarikern och kristdemokraten Anders Wijkman gick till hårt angrepp mot den borgerliga alliansens miljöpolitik på kristdemokraternas riksting i Göteborg under fredagen. Han sa att alliansen saknar ett förhållningssätt när det gäller miljöpolitiken och att avfärda grön skatteväxling är fel.

Anders Wijkman underkänner också en av det egna partiets profilfrågor, nämligen sänkt bensinskatt.

– Jag tycker inte att det är ett bra förslag. Jag förstår ambitionen att göra det vettigare för dem som har långa resor och bor på landet. Men man kan faktiskt stödja de konsumenterna och medborgarna på ett annat sätt, säger Anders Wijkman.

Positiv till trängselskatter
Kristdemokraternas EU-parlamentariker, som arbetat med miljöfrågor i 25 år och som tidigare stuckit ut hakan ett flertal gånger, sågar den borgerliga alliansens miljöpolitik, eller som han anser, frånvarande av miljöpolitik. Till exempel försöker han inte dölja att han tycker att trängselskatter är bra för Stockholm och andra storstäder.

– Jag tror inte att man kan bygga bort köer i rusningstid. Och om vi accepterar att man betalar mer under vissa tider för att stå parkerad, och man betalar mer ju längre in i stan man kommer för att stå parkerad, så tycker jag att det är väldigt konstigt att man inte skulle kunna betala en slant för att ta bilen in till stan under rusningstid.

Men det finns flera orsaker till att miljöfrågan inte känns prioriterad av den borgerliga alliansen, anser Anders Wijkman.

– Ja, för det första att man tillsätter sex arbetsgrupper, och de här frågorna finns inte med där, annat än indirekt. Och att man så sällan tar upp det här.

Kritisk till energiuppgörelsen
Anders Wijkman kritiserar också den energiuppgörelse som den borgerliga alliansen så stolt presenterade för en tid sedan. Där kristdemokraterna och de andra sågade den gröna skatteväxlingen, alltså sänkt skatt på arbete och höjd skatt på miljön.

– Jag studsade alltså på att säga nej till dessa av princip.

Din partiledare kallade ju det här systemet för svartväxling just på den presskonferens där de presenterade sin energiuppgörelse.

– När det gäller den så kallade gröna skatteväxlingen, som vi kanske inte uppfattar som en sådan utan mer av en sedvanlig röd skattehöjning eller möjligen svartväxling om man så vill. Det säger vi nej till. Den processen kommer att avbrytas.

Och här säger du då att det är fel?
– Ja, jag var inte med på den presskonferensen. Men jag har en annan syn. Det är alldeles uppenbart, säger Anders Wiljkman.


Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".