Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mona Sahlin: Konkurrensen för dålig mellan elbolagen

Publicerat fredag 30 juni 2006 kl 16.34
Vill se förändring.

Regeringen tycker att konkurrensen mellan eljättarna Vattenfall, Eon och Fortum är för dålig. För att stärka elkonsumenternas ställning presenterar regeringen en rad förslag.

– Nu är det dags att verkligen ge sig i kast med hur marknaden faktiskt fungerar. Konkurrensen är för dålig och det är riktigt illa, tycker jag, säger Mona Sahlin, ansvarig minister i regeringen för elfrågorna.

Tio år efter att elmarknaden avreglerades riktar regeringen in sig på att öka konkurrensen mellan de tre eljättarna Vattenfall, Eon och Fortum som tillsammans producerar 90 procent av all el i Sverige.

Begränsat samägande
Ett förslag är att begränsa det samägande av bland annat kärnkraftverken som bolagen har, vilket misstänks hindra konkurrensen.

Ett annat förslag är att reglera och dela upp handeln på den nordiska elbörsen Nordpool så att den billigare elen från vattenkraft och kärnkraft handlas separat och inte påverkas när olja och kolkraft blir dyrare.

– Prisutvecklingen idag gör ju att det väldigt billigt att producera el från vatten- och kärnkraft. Den lilla delen som idag produceras med olja och kol sätter priset på all el och jag tycker inte att det är rimligt att det ska sätta priset på all el, och därmed ge enorma vinster till kraftbolagen utan att de egentligen har gjort sig förtjänta av dem

Tror inte det löser problemen
Johan Öhnell, på elbolaget Telje energi, är ordförande för de oberoende elhandlarna som själva inte producerar någon el utan köper den på elbörsen. Han tycker att regeringen borde ha agerat mot de stora elproducenterna långt tidigare. Förslaget att dela upp handeln på elbörsen Nordpool ger han inte mycket för.

– Jag tror att det är ett förslag som skulle kunna vara bra om vi hade en fungerande konkurrens. Men idag har vi en handfull producenter och de har kontroll över elproduktionen genom att de samäger kärnkraften och genom att de äger kraftverk i samma älvar. Min bedömning är att det inte skulle ha en särskilt stor effekt i dagens läge, utan man måste ta hand om de konkurrensproblem som finns, i första hand, säger Johan Öhnell på elbolaget Telje energi.

Erik Boman
erik.boman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".