Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rysslands rubel utmanar dollarn

Publicerat lördag 1 juli 2006 kl 12.30
Utmanande valuta.

Från och med första juli är den ryska rubeln en fullt ut konvertibel internationell valuta. En valuta som ryssarna numera föredrar framför den mer skakiga dollarn.

– Jag vill ha min lön betald i rubel inte i dollar, säger Ilona som arbetar för ett amerikanskt företag i Moskva, dollarn är allt för svajig och osäker nuförtiden, säger hon.

Tidigare krävde hon och många andra ryssar som arbetade för utländska företag att få lönen utbetald i dollar. Men den tiden tycks vara förbi när de flesta ryssarna ansåg den egna valutan vara en i allra högsta grad osäker skräpvaluta.

Rubeln stärks
24-åriga Sofia vill även hon få sin lön betald i rubel, dollarna är osäker och euron är inte heller någon stabil valuta. Rubeln har genom åren stärkts både mot dollarn och euron, säger Sofia.

Det här är ett vad man skulle kunna kalla ett mentalt historiskt genombrott för Ryssland. 90-talets ekonomiska kaos är definitivt över. På den tiden och för bara något år sedan var det ingen ryss som tänkte i sådana här banor.

Den ryska ekonomin är stabilare än kanske någonsin och inte ens de senaste veckornas börsras internationellt och i Ryssland har skakat om förtroendet för den egna ekonomin.

Valutareserven har tiodubblats
Landet har enorma mängder strategiska råmaterial i form av gas och olja men även andra viktiga råvaror som gjort att landets valutareserv slår nya rekord för varje månad som går.

Valutareserven har tiodubblats på bara sex år och uppgår nu till 1 400 miljarder kronor. Dessutom öser man numera också in pengar i den relativt nya stabiliseringsfonden där det redan finns cirka 430 miljarder kronor, det är oljeexportpengar som ska kunna användas i framtiden eller i krislägen

I fredags undertecknade den ryska staten ett avtal med långivarna i den så kallade Parisklubben där Ryssland ska betala tillbaka den återstående skulden från Sovjettiden i förtid. Det märks tydligt att ryssar känner sig mer självsäkra, på gott och ont.

Demokratiprocessen ett steg tillbaka
Makthavarna i Kreml visar tydligt att landet inte längre tänker följa alla uppmaningar som kommer från väst, samtidigt som demokratiprocessen har tagit ett steg tillbaka i många avseenden.

Presidenten Putin utmanar dessutom dollarn som världsvaluta i och med att han vid sitt senaste tal till nationen uppmanar de mer eller mindre statliga olje- och gasbolagen i Ryssland att ta betalt i rubel och inte i dollar framtiden.

Dollarn, eller den i det här sammanhanget så kallade petrodollarn, bygger sin unika position som världsvaluta på just det faktum att dollarn används som valuta för den pengamässigt mest köpta och sålda varan i världen, nämligen oljan.

Vladislav Savic, Moskva
vladislav.savic@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".