Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fler väljer a-kassa utan fackmedlemskap

Publicerat måndag 3 juli 2006 kl 03.50

Allt fler väljer bort att medlemskapet i facket och nöjer sig med att gå med i a-kassan. De senaste tre åren har antalet direktanslutningar till a-kassan ökat stadigt och idag saknar var femte medlem anknytning till något fackförbund.

– Trenden ser ut så att det ökar hela tiden markant. För vår del är det många ungdomar som är medlemmar i Hotell- och restaurangs a-kassa. Man har inte den traditionen helt enkelt att vara med i en facklig organisation också, säger Anna-Lena Lundh, biträdande kassachef på Hotell- och restauranganställdas a-kassa.

Hotell och restaurang är en a-kassa som märkt att allt fler vill vara med i a-kassan men inte i facket. För tre år sen var 17 procent av kassans drygt 70 000 medlemmarna inte fackanslutna. Idag är siffran uppe i 23 procent.

Allt fler direktanslutna
Trenden gäller för en stor del av de 36 a-kassorna. Sedan 2003 har antalet direktanslutningar ökat, från cirka 640 000 till över 750 000 personer samtidigt som antalet medlemmar i a-kassorna legat stabilt kring 3,8 miljoner.

Det här är ett tecken på att fackförbunden misslyckats, tycker Anna-Lena Lundh.

– Det kan man ju säga. Fackförbundet behöver nog profilera sig mer för att få behålla sina medlemmar och för att få fler, säger hon.

Skälen att välja bort medlemskap i facket men vara medlem i a-kassan och få möjlighet till arbetslöshetsersättning är varierande. På A-kassorna talar man om allt fler temporära anställningar och att många, särskilt unga, väntar med att välja ett fackförbund.

”För dyrt”
Frågar man de unga själva säger många att det handlar om pengar, att facket är dyrt. Marie Grönlund och Dan Rexhammar jobbar båda på restauranger på Kungsgatan i Stockholm. De är med i a-kassan, men har båda valt bort medlemskapet i facket.

– Det bara blev så. Jag tyckte att det var för dyrt att vara med i facket, men a-kassan har jag behållit, säger Marie Grönlund.

– Man har ju hört att a-kassan ska vara trygg. Om det händer något på jobbet har man något att falla tillbaka på. Men kanske om det blir något problem, så visst kanske man kollar upp lite mer om facket, säger Dan Rexhammar.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".