Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Domstol ska avgöra när föräldrar är oense

Publicerat onsdag 5 juli 2006 kl 17.03

Frågor där föräldrar med delad vårdnad inte kan komma överens kan i framtiden komma att avgöras av domstol, säger justitieminister Tomas Bodström.

Regeringen ska på torsdag ta beslut om att tillsätta en utredning som ska hitta ett sätt att lösa problem utan att tvinga fram en enskild vårdnad om barnet.

– I de svåra situationerna, när föräldrar inte kan komma överens om vilken skola barnet ska gå i eller om det ska ha behandling på PBU så måste man kunna lösa det utan att det ska gå ut över barnen och att föräldrarna bråkar. Då kommer det i framtiden att kunna finnas förslag på att man antingen låter den ena föräldern bestämma i alla sådana frågor, eller att domstolen avgör vilken skola barnet ska gå i, säger Thomas Bodström.

– Det handlar om situationer där man har gemensam vårdnad, där barnen vill att det ska vara det och där föräldrarna är överens och det på alla sätt är mycket bättre än att någon får ensam vårdnad. Men att det ändå är en sådan viktig fråga som man inte kan lösa rent praktiskt.

– Idag kan det här dra ut på tiden, man får inte den behandling som behövs, det blir oerhörda bråk och slitningar på grund av att man inte kan komma överens. Den ena kan förstöra för den andra och det kan gå ut över barnen. Istället för att gå så långt som att en ska få ensam vårdnad så kan man istället göra så att den ena föräldern får bestämma i de frågorna eller att en domstol får avgöra i enstaka frågor, säger Thomas Bodström.

Förslaget ska vara färdigt om ett år och är tänkt att komplettera den nya vårdnadslagen som trädde i kraft första juli.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".