Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-parlamentet delat om fångtransporter

Publicerat torsdag 6 juli 2006 kl 12.44

Det går en skiljelinje genom EU-parlamentet när det gäller frågan om den amerikanska säkerhetstjänsten CIA:s fångtransporter och andra hemliga aktiviteter i Europa. Kristdemokraterna och de konservativa vill tona ned kritiken mot USA.

På torsdagen röstar EU-parlamentet om den egna granskning som gjorts av ett särskilt utskott. Gruppen med konservativa och kristdemokrater tycker att språkbruket är för hårt mot USA.

Omröstning under torsdagen
Omröstningen pågår vid lunchtid på torsdagen och gäller den rapport som det tillfälliga CIA-utskottet tidigare la fram.

En av huvudlinjerna, precis som i Europarådets rapport om CIA, är att de speciella fångtransporterna av terroristmisstänkta, kidnappningar och annan hemlig verksamhet inte kan ha ägt rum utan att regeringarna i de aktuella EU-länderna vetat om dem.

I betänkandet kritiseras Italien och Sverige. Italien för en kidnappning och Sverige för utvisningen av två egyptier från Bromma, med amerikansk hjälp. Det skedde i december 2001.

En majoritet antas godkänna rapporten
En majoritet i EU-parlamentet väntas godkänna rapporten och arbetet hittills och ge grönt ljus för att granskningen ska fortsätta i ett halvår till.

Men flera kritiska röster har höjts från den största partigruppen med kristdemokrater och konservativa som traditionellt sett är mer positivt inställd till USA.

De anser att slutsatserna är för långtgående och bevisen för svaga. De vill mildra tonen mot USA och om de inte får igenom det ett kan de tänkas rösta emot rapporten.

Ytterligare en CIA-fråga diskuteras
Också en annan aktuell CIA-fråga är uppe på bordet på torsdagen.

Parlamentet vill veta mer om USA:s kontroll av europeiska banköverföringar och ska rösta om ett uttalande.

Det handlar om banksystemets Swifts information om banköverföringar i europeiska länder till amerikanska myndigheter. Swift är en samarbetsorganisation för banker i världen, med nära 8 000 anslutna företag och med huvudkontor utanför Bryssel.

Klarlägga vilka bankuppgifter som utlämnats
Den aktuella frågan gäller överlämnandet av miljontals uppgifter till USA sedan 2001. Begäran kom från det amerikanska finansdepartementet efter terrorattackerna i New York i september 2001. 

EU-parlamentet väntas rösta igenom en resolution med krav på besked om vad EU-kommissionen, EU:s ministerråd och Europeiska centralbanken (ECB) visste om överlämnandet av bankuppgifterna.

Beatrice Janzon, Bryssel
beatrice.janzon@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".