Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Japanska sparandet fortsätter trots bankkris

Publicerat tisdag 9 juli 2002 kl 10.01
I Japan fortsätter människor att spara trots den gigantiska bankkrisen. Sparandet är det högsta i världen. Men flera krisdrabbade banker tvingas slå igen eller acceptera statliga pengar för att kunna bli av med alla dåliga lån som belastar verksamheten.
Kunderna fortsätter att strömma till bankerna trots larmrapporterna om krisen i det japanska banksystemet. Summan av dåliga lån är så stor att det inte längre finns tillförlitliga uppgifter om omfattningen. Regeringen har flaggat för att staten inte längre kommer att garantera insättningarna som tidigare. Garantin för räntesäkrade konton är redan borta och från med april månad nästa år upphör denna bankgaranti generellt vid 10 miljoner yen, eller omkring 800 000 kronor. Det intensiva sparandet har gjort japanerna till miljonärer. Statistiskt sett är varenda japan god för en miljon kronor. - Det saknas attraktiva investeringsmöjligheter och folk fortsätter därför att ha pengarna på banken, säger Kanichiro Hirata, som är Swedbanks representant i Tokyo. Japan är i stort behov av ekonomiska reformer, särskilt inom den offentliga sektorn, reformer som kan sätta fart på ekonomin säger han. Pressen på reformer kommer marknaden att sköta om tror Hirata. Den ekonomiska kräftgången är ännu inte över. - Rejäla börsfall och en kraftig ökning av antalet konkurser är att vänta. Och då måste politikerna agera, säger Hirata. 150 banker har tvingats stänga under de senaste åren. Och bankslakten kommer att fortsätta spår Kanichiro Hirata. Japan har en kraftig överetablering inom banksektorn. Samtidigt kommer många banker att tvingas acceptera statligt kapital för att kunna bli av med sina dåliga lån. En partiell banknationalisering förestår i Japan.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".