Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjänst för polisanmälan via nätet stoppas

Publicerat söndag 16 juli 2006 kl 08.41

Datainspektionen har stoppat en gratistjänst där det går att göra polisanmälningar via en hemsida på nätet, eftersom den strider mot personuppgiftslagen PUL. Det här upprör företaget bakom hemsidan.

– Jag tycker att de har gått över gränsen faktiskt. Jag ser att de till vilket pris som helst försöker hitta olika lösningar, lagvägen, genom att hänvisa till paragrafer i personuppgiftslagen, PUL.

– Så man har verkligen tagit i allt vad man orkar för att försöka stoppa den här tjänsten, säger Roger Blidmo som är vd på Norn AB.

Ett år gammal fick den bli, hemsidan Polisanmälan.nu. Här kunde vem som helst gå in och fylla i en polisanmälan med stöd av sidans färdiga formulär, och uppgifterna skickades sedan vidare till polisen med e-post.

Hann bli populär
Tjänsten var gratis och hann bli ganska populär, omkring 2 000 anmälningar har gjorts via hemsidan, enligt Roger Blidmo.

Men i veckan stoppades den av Datainspektionen, med hänvisning till personuppgiftslagen, PUL.

Heléne Samuelsson är jurist vid Datainspektionen, och hon säger att det är just är själva förmedlandet av uppgifterna till polisen som är problemet.

– Den här vidarebefordran utgör en personuppgiftsbehandling enligt personuppgiftslagen, och det är inte tillåtet för privata företag att behandla personuppgifter om brott.

– Det är polisens uppgift att ta emot polisanmälningar, och det är inte ett privat företags uppgift att hantera den typen av personuppgifter, säger Heléne Samuelsson.

Företaget tänker överklaga
Norn AB tänker överklaga datainspektionens beslut, vd Roger Blidmo anser att man inte se det som en behandling av uppgifter när man helt enkelt vidarebefordrar ett e-postmeddelande.

– Nej, vi behandlar inga uppgifter över huvud taget, och det har vi förklarat för dem. Vi fick ett föreläggande först, och vi gav ett ganska grundläggande svar där vi förklarade exakt hur allt går till datamässigt, och tekniskt med säkerhet och så. Det borde de vara nöjda med, säger Roger Blidmo.

Stängningen av Polisanmälan.nu innebär att det inte längre finns något sätt att anmäla brott via webben, förutom i Uppsala län, där polisen har en egen försöksverksamhet.

Max Berglund
max.berglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".