Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fingeravtryck på spädbarn i nya EU-pass

Publicerat måndag 7 augusti 2006 kl 16.45

Även spädbarn ska lämna fingeravtryck till det nya biometriska EU-passet, anser Rikspolisstyrelsen. EU-kommissionen har bestämt att medlemsländerna om tre år ska ge ut pass med fingeravtryck för alla över tolv år.

Men i Sverige anser Rikspolisstyrelsen att alla ska behandlas lika.

– Vi vill hantera alla människor lika, oavsett om det är barn eller inte. Ska vi ta fingeravtryck ska vi göra det på alla. Det är den enklaste processen, då vet alla vad som gäller. Vi tar redan idag foto på alla, även på barn. Det finns inga undantag utan vi behandlar alla lika överallt, säger Thomas Wahlberg som är projektledare på Rikspolisstyrelsen.

På EU-nivå har man undersökt de tekniska möjligheterna att ta fingeravtryck också på småbarn. Frågan har varit vid vilken ålder ett barns fingeravtryck säkert kan verifieras på biometrisk väg.

Avtycken ändras
En undersökning som Nederländerna har gjort satte gränsen för en säker biometrisk jämförelse vid sex års ålder. Fram tills dess ändras avtrycken för mycket för att säkert identifiera dem något år senare.

Men i juni bestämde EU-kommissionen att fingeravtryck är obligatoriskt från tolv års ålder i nästa generation av biometriska pass som ges ut från juni 2009. För barn under tolv år får varje land då sätta sina egna regler enligt den nationella lagstiftningen. 

Men innan Sverige kan ge ut biometriska pass med fingeravtryck måste den svenska passlagen ändras. Rikspolisstyrelsen kommer då som remissinstans i frågan att förorda att fingeravtryck i Sverige ska tas från alla.

Samma problem med gamla
Problemet med en säker biometrisk identifiering av ansikte och fingeravtryck gäller inte bara småbarn, säger Thomas Wahlberg på Rikspolisstyrelsen, utan också de gamla.

– Där har man ett likartat problem som med väldigt små barn. Ansiktsformen ändras mer än för medelålders vilket gör det svårare att göra en biometrisk kontroll. Det krävs mer av de programvaror och de sätt man arbetar med och det krävs bättre bilder av både ansikte och fingeravtryck, säger Thomas Wahlberg.

Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".