Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mp-samarbete varierar i kommuner

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 05.37

Miljöpartiet sitter med i styret av 54 kommuner runt om i landet. Men medan miljöpartiet på riksnivå kräver ministerposter i en socialdemokratisk regering så samarbetar partiet inom kommunalpolitiken också gärna med borgerliga partier.

Ann-Catrin Lofvars är miljöpartiets länsordförande i Dalarna och hon tycker att det är viktigare att få vara med och bestämma än vem man samarbetar med.

– Vi är ju klara över våra frågeställningar, men det är ju inte bara vi som är ett litet parti, vi har ju kd som är ett litet parti och centern är på vissa ställen också ett litet parti. Och för att vi överhuvudtaget ska få igenom våra frågor så måste vi då samverka, vi måste vara öppna för att se olika lösningar för att vår politik ska komma fram, säger Ann-Catrin Lofvars.

Totalt sitter miljöpartiet med vid makten i 54 kommuner. 

Vanligast är att partiet ingår i ett vänstersamarbete med socialdemokraterna och vänsterpartiet. Det gör de i 26 kommuner.

Knappt hälften
Men det rent röd-gröna samarbetet, som motsvarar hur det ser ut på riksnivå gäller alltså bara i knappt hälften av de kommuner där miljöpartiet har något att säga till om.

I tretton kommuner var det lika trevligt att samarbeta med borgerliga partier och där sitter socialdemokraterna och vänsterpartiet alltså i opposition.

Femton kommuner har det som numera kallas för en regnbågskoalition, där alltså partier både från höger och vänster och miljöpartiet, både blå, röd och grön, ingår.

Men det här betyder inte att miljöpartiet för den skull är otydligt eller att väljarna har svårt att placera det i politiken, menar Ann-Catrin Lofvars.

– Jag utgår att väljarna röstar på oss därför att de tror att vi står för vissa saker och det är väl där då som vi försöker prioritera de som är viktigast för oss. Då är det viktigt att sitta någon form av majoritet för att kunna påverka, säger Ann-Catrin Lofvars.

Personkemi
Det som avgör vilka partier som till slut samarbetar hänger i första hand på personkemin.

– Väldigt mycket är personanknytet när det gäller politik överhuvudtaget. Det är frågan om man är samarbetsbenägen eller om man är konfrontationsbenägen. Så det är väl personliga kontakter i mångt och mycket förutom då sakfrågorna som naturligtvis bestämmer då hur det blir efter ett val.

– Hur välviljan är då från dem som kommer att bilda majoritet, säger Ann-Catrin Lofvars.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se
Sara Hägg
sara.hagg@sr.se
Research Victoria Gaunitz
victoria.gaunitz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".