Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Pengar till framtida vägar används redan

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 07.30

En tredjedel av de pengar som skulle användas för vägbyggen år 2013 används till att bygga nya vägar redan nu. Det visar en rapport som är gjord på uppdrag av Statens institut för kommunikationsanalys.

Miljöpartiets Karin Svensson-Smith som sitter i riksdagens trafikutskott varnar nu för att underhåll och reparationer på gamla vägar kan hamna på efterkälken.

– Det får till följd att om till exempel räntan höjs så blir det svårare att bestämma sig för att nu skulle vi vilja satsa mer på underhåll av skogsvägar eller fler vajervägar, bygga upp vägar som raserats till följd av översvämningar som Statens Institut för geologisk analys har sagt att det kommer i framtiden.

– Det utrymmet, den handlingsfriheten för kommande riksdagsledamöter beskärs av att man i dag tar på sig skulder. säger Karin Svensson-Smith.

Används i dag
En tredjedel av de pengar som skulle användas för att bygga vägar år 2013, används för vägbyggen redan i dag.

Det visar en ny rapport som Svenska Naturskyddsföreningen nyligen sammanställt på uppdrag av Statens institut för kommunikationsanalys: ”Slöseri med pengar, miljö och människoliv i vägplaneringen”.

Det är visserligen tillåtet att förskottera pengar till nya vägbyggen. Men fortsätter detta kommer det inte att finnas pengar till underhåll och reparationer av våra gamla vägar, tror Karin Svensson-Smith, då kan säkerheten på våra vägar minska.

Tveksamt att satsa på vägar
– Man måste antingen omprioritera bland utgifterna eller öka intäkterna, det vill säga skatteintäkterna. Det tycker jag är mycket tveksamt att idga vägarna när hela världen förstår att oljan håller på att ta slut

Miljöpartiet har accepterat de vägbyggen som ligger i Vägverkets plan fram till 2015. Men därefter anser man att motorvägnätet inte behöver byggas ut. Istället bör man då se över våra gamla vägar.

Karin Svensson Smith anser därför att staten nu måste bryta den nuvarande utvecklingen och inte använda pengar från framtida budgetår, till nya vägbyggen idag.

Ekot har sökt infrastrukturminister Ulrika Messing för en kommentar. Men näringsdepartementet hänvisar till det svar som hon kommer att ge i riksdagen på torsdag.

Johan Tollgerdt
johan.tollgerdt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".