Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Palmolja allt vanligare energikälla

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 12.00

Palmolja används inte bara i svenska livsmedel utan även i allt större utsträckning som bränsle i svenska energianläggningar. Världsnaturfonden, WWF i Sverige följer vaksamt utvecklingen för att inte svenska företag ska bidra till skövlingen av tropisk regnskog.

– Ska man använda palmolja så måste man börja spåra bakåt och se hur det produceras, för det är inte självklart att det sker på ett schysst sätt, säger Niklas Pettersson, handläggare i tropikskogsfrågor på Världsnaturfonden WWF.

Tränger undan regnskog
Tropisk regnskog har på många håll i världen fått ge plats för oljepalmsplantager. Palmoljan i sin tur används idag i allt från mat till kosmetika och som bränsle.

Både Fortum och Lunds energi har i vinter testanvänt palmolja som bränsle med goda resultat. Fortum planerar att utöka användningen av palmolja som bränsle trots att man ännu inte internationellt har enats om en standard för hållbart producerad palmolja.

– Eftersom den här produkten används i en panna när det är kallare, är det naturligtvis beroende på vädret, hur lång vintern är, hur elpriserna är, så det är lite svårt att säga. Men mer än 100 000 ton om det blir kallt, skulle jag tro, och om elpriserna är höga, säger Karin Törnblom, energihandelschef på Fortum Värme.

Energibolagen planerar en ökad användning
Fortums planerade bränningsvolym är mer än dubbelt så mycket som importeras av svenska livsmedelsproducenter årligen.

På Lunds energi är den planerade brännvolymen av palmfettsprodukter för nästa vinter mycket mindre, men där bygger man om anläggningar med tanken att utöka energiproduktionen från bio-oljor.

– Vi har planer inför kommande eldningssäsong att elda ungefär 20 000 ton bio-olja då, och det här motsvarar ungefär 15-20 procent av vår totalproduktion, säger Ulrika Prytz på Lunds energi.

Bidrar inte till växthuseffekten
Fördelen med palmolja som bränsle är att den kan ersätta vanlig fossil olja i befintliga förbränningssystem där den till skillnad från vanlig olja inte bidrar till växthuseffekten.

Nackdelar, förutom svårigheten att spåra oljan till miljömedvetna producenter, är de långa transportsträckorna och priset gentemot andra biobränslen. Å andra sidan blir palmoljan ett allt mera attraktivt alternativ när oljepriset stiger, säger Ulrika Prytz på Lunds energi.

– Kan man komma ifrån beroendet av fossilbränslet, så kan man också dämpa kostnadsutvecklingen eftersom oljan just nu är väldigt, väldigt dyr. Så för vår del ser vi det som en bra investering att satsa på biobränsle, säger hon.

Certifierad olja till hösten
Men redan till hösten kan det finnas en certifierad, hållbart producerad palmolja på marknaden, ett besked som energibranschen välkomnar.

– Självklart, det är ju oerhört positivt. Vi jobbar ju i den här Roundtable on Sustainable Palm Oil Production där man tittar på kriterier för uthålligt producerad palmolja, så det skulle ju vara oerhört positivt för vår del om det kom, så fort som möjligt, säger Karin Törnblom, på Fortum Värme.

Niki Bergman
Niki.bergman@sr.se

FAKTA Palmolja

  • Palmolja finns i många dagliga konsumentvaror, inte bara livsmedel som margarin, glass, kex och chips utan också i kosmetika och tvättmedel.
  • Malaysia och Indonesien är de två ledande palmoljeproducenterna i världen. Ofta odlas de oljeproducerande palmerna på tidigare tropisk skogsmark som bränts av för odling.
  • Produktionen av palmolja har femdubblats i världen de senaste tjugo åren. Enligt världsnaturfonden WWF importerar Sverige cirka 44 000 ton palmolja per år för livsmedelsproduktion.
  • Organisationen Roundtable on Sustainable Palm Oil Production (RSPO) arbetar för att ta fram kriterier för hållbart producerad palmolja. Organisationen har idag drygt hundra medlemmar, av vilka fyra är svenska; Aarhus Karlshamn, Cloetta Fazer, Santa Maria och Fortum Värme.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".