Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lättare att få studentbostad i höst

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 12.30

Det är lättare än på många år att få studentbostad i höst. Bland annat i Stockholm, Göteborg och Uppsala, har det lättat, enligt SFS, Sveriges förenade studentkårer.

Men nu är det de höga hyrorna som är studenternas största boendeproblem, enligt Pelle Rödin, vice ordförande för SFS.

– Allt fler betalar väldigt stor del av sitt studiemedel i hyra. Drygt en tredjedel av alla studenter betalar hälften eller mer av sitt studiemedel. Studiemedlet är idag på 7 200 kronor, säger Pelle Rödin.

Hyror på uppåt 4 000 i månaden för studentrum är för mycket, anser SFS. En rimlig studenthyra bör ligga runt 3 000, enligt Pelle Rödin.

Kräver höjning av studiemedlet
I dag har var femte student bostadsbidrag för att klara hyran. För att generellt förbättra studenternas ekonomi kräver SFS att studiemedlen ökar från 7 200 till 8 400 i månaden.

Men det är alltså lättare att få studentrum i dag, lättare än de fem till sex senaste åren. Orter där det brukar vara svårt men nu har blivit lättare är Stockholm, Göteborg, Uppsala. Medan SFS pekar ut Malmö som en studieort- med allvarlig bostadsbrist.

Den främsta anledningen till att det har lättat på bostadsmarknaden för studenterna nu, tror SFS, är att det är färre unga i den generation som nu går till högskolan.

Färre sökande
De sökande har minskat från 120 000 i fjol till 109 000 i år. Det är dock bara en tillfällig nedgång. Snart kommer 90-talisterna och de är nästan lika många som 40-talisterna. Så byggandet av studentbostäder måste fortsätta, manar SFS.

På de stora studieorterna är det fortfarande ett sammelsurium av studentrum, andrahandskontrakt, och inneboenden.

Det är en konst att hitta bostad, en konst som inte alla behärskar, säger Pelle Rödin.

– Det beror mycket på vilken bakgrund man har. Har man arbetarklassbakgrund och ingen i familjen eller nära vänner som har pluggat vidare är det svårt att veta hur man ska göra. Eller om det är så att man inte har föräldrar i bakgrunden som kan gå i god för att man är skötsam och att man kommer att klara sin hyra, säger han.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".