Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Reinfeldt välkomnar skattefrysning

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 12.30
Fredrik Reinfeldt.

Uppdaterad 16:17
Moderatledaren Fredrik Reinfeldt välkomnar socialdemokraternas vallöfte att frysa fastighetsskatten de närmaste två åren, men han tycker inte att socialdemokraterna går tillräckligt långt.

– Det är bra att också socialdemokraterna och vad jag förstår också vänsterpartiet nu ansluter sig till vårt förslag om att frysa taxeringsvärdena. Det som är beklagligt är att socialdemokraterna inte orkar med de förslag vi har till lättnader för hyresgäster, som skulle innebära en tusenlapp i lägre hyra per år och de lättnader vi har för bostadsrättsinnehavare, säger Fredrik Reinfeldt.

Pär Nuder är orolig för att man om man skulle gå vidare, att man skulle avskaffa fastighetsskatten på sikt, skulle ge en dålig injektion för ekonomin och skapa överhettning?

– Vi har tänkt oss att ta bort den i grunden dåliga skatt, som är godtycklig och i realiteten det som får socialdemokraterna att acceptera vårt förslag om frysning, men vi tänker ersätta det med en kommunal avgift, som finansierar halva borttagandet. Vi har också sagt att vi inte kommer att kunna ta bort den del som är kvar, med mindre än att det också finansierats. Det ska vi återkomma med och det kräver en del utredningar hur avgiften ska utformas. Det kommer inte att utmana statsfinanserna, säger han.

De borgerliga partiernas förslag innebär en frysning av fastighetsskatten nästa år, men även sänkning av skatten för flerfamiljshus och skattelättnader för bostadsrätter.

Avgift istället
En kommunal avgift ersätter enligt de borgerliga fastighetsskatten. Enligt Reinfeldt kommer den saken att utredas senare.

Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund säger att det inte går att lita på socialdemokraternas löfte om oförändrad fastighetsskatt de kommande två åren.

– Vi har hört det förrut. Pär Nuder och hans företrädare har gång på gång i historien varit ute och fixat lite med fasaden, men jag tror att svenska folket vet att det kommer att leda till ständigt ökande fastighetsskatter. Lita inte på Nuder är mitt besked, säger Hägglund.

Finansminister Pär Nuders löfte är att frysa fastighetsskatten de kommande två åren och att en översyn av hela skatteområdet sedan genomförs.

– Man kommer att betala fastighetsskatt som man betalar i dag. De nya taxeringsvärdena slår inte igenom i form av höjd fastighetsskatt de kommande åren, säger Nuder.

Också statsminister Göran Persson försäkrar på tisdagen att socialdemokraterna lovar att frysa fastighetsskatten de kommande två åren och att en översyn av hela skatteområdet sedan genomförs.

– Vi tittar på hur det här kan göras bättre och vi tar tid på oss att göra det. Under tiden blir det ingen höjning. Tidigast 2009 har vi ett nytt förslag, säger statsminister Göran Persson.

V och mp med på noterna
Regeringens samarbetspartier, vänsterpartiet och miljöpartiet ställer sig bakom socialdemokraternas löfte.

Vänsterpartiet vill precis som socialdemokraterna ha fastighetsskatten kvar på nuvarande nivå, vilket ger omkring 30 miljarder per år i skatteintäkt.

Miljöpartiet däremot ser gärna en sänkning av fastighetsskatten.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".