Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Få unga pensionssparar

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 12.39

Många unga pensionssparar inte. Bara tanken på att man borde kan kännas pressande tycker många. Men Premiepensionsmyndighetens chefsekonom Daniel Barr säger att de under 35 år inte behöver ha så bråttom.

– Jag tycker inte man ska vara stressad alls, utan de personerna kan vänta ett par år till, tills man har fått fast inkomst och får lite bättre ekonomi och då börja fundera på pensionssparande.

Över hälften sparar inte
En undersökning från Länsförsäkringar visar att nästan 60 procent av dem mellan 16 och 25 inte har börjat pensionsspara. En av dem är Sara Wilk som är 21.

– Ja, det är klart att man oroar sig lite för pensionssparandet, det känns som om man borde börja nu. Om man går på allt som vi har fått höra om den allmänna pensionen så känns det ju inte som att den kommer att vara tillräcklig.  Man vet ju inte riktigt vad som händer, det är ju det som är grejen.

Försäkringsbolagen vill få folk att spara
Daniel Barr på PPM är skeptisk till den här typen av pensionsundersökningar från försäkringsbolag, eftersom de tjänar pengar på att vi blir oroliga och börjar spara i deras försäkringar.

– Försäkringsbranschen i stort har ända sedan nya pensionssystemet introducerades visat på svagheterna när det gäller kompensationsgraden och kanske skrämt upp folk lite i onödan. De har kanske fått folk att pensionsspara, som egentligen inte borde göra det, speciellt yngre folk med låga inkomster.

Genomsnittliga inkomsten blir pension
Som det ser ut idag får man 50-60 procent av sin genomsnittliga inkomst i statlig pension. Och sedan får man också 10 procent till i tjänstepension som betalas in av arbetsgivaren. Men vill man ha mer än så får vi alltså spara själva - och några som funderar på det är Cecilia Engelbrektsson och Jenny Hettne.

– Ja, jag vill börja så fort jag kan. Men jag är klar med min utbildning när jag är 24, så att då ska jag börja spara så mycket som möjligt, säger Cecilia Engelbrektsson.

– Jag tänker att jag ska göra det, ha en privat pensionsförsäkring så småningom. Det är inget som jag tänker aktivt på, kan jag inte säga, säger Jenny Hettne.

Skillnad mellan att starta vid 20 och 35
Enligt PPM kan du få ut ungefär 1000 kronor i månaden extra i pension om du sparar 200 kr i månaden från det att du fyllt 20. Men om du istället börjar vid 35 så får du ut ungefär hälften, 500 kronor, i månaden.

Men Daniel Barr tycker alltså ändå inte att det är bråttom, utan menar att det finns andra sätt att höja sin pension på.

– Att jobba ett par år extra, till exempel gå i pension vid 67 istället för 65, ger väldigt stort utslag på vilken pension man får, vi pratar om tio procent eller så, säger han.

Jonas Ahlman, P3 Nyheter
jonas.ahlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".