Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

SKI ser allvarligt på Forsmarks kabelfel

Publicerat onsdag 9 augusti 2006 kl 12.00

Statens kärnkraftinspektion, SKI, ser allvarligt på att personal vid Forsmarks kärnkraftverk inte kände till i vilken ordning kablarna till en av säkerhetskomponenterna skulle monteras. Att personalen inte hade någon bruksanvisning att gå efter, har SKI inte fått några uppgifter om.

– Så fort människor är inblandade kan det blir fel. Den provning man gör efter ett montage, det är då man sak verifiera att saker och ting är rätt inställda, och vad jag förstår så har man inte provat den här funktionen efter den här åtgärden man gjorde förra sommaren, säger Leif Carlsson, chef för inspektionsenheten på SKI.

Inget kabelschema fanns
Förra året skulle säkerhetssystemen på Forsmark ses över. En renovering utfördes, men det fanns ingen bruksanvisning eller något schema för hur kablarna skulle dras.

– När det här skyddet monterades fanns det ingen beskrivning av hur det skulle monterats, att det skulle monterats i en särskild ordning. Det borde ha monterats i en annan ordning, sade Claes Inge Andersson på Forsmark i Ekot i morse.

Det har Forsmark inte berättat för SKI, att personal vid kärnkraftverket monterat fel och inte haft någon anvisning att gå efter är uppgifter som inte kommit fram.

I den rapport som SKI fick i förra veckan nämns att det fanns ”felaktigheter i systemet” men inte på det här sättet.

– Vi fick i sammanband med störningsrapporten reda på att det var fel monterat, men på vilka grunder det var fel monterat har vi inte fått reda på nu heller, förutom det uttalande som Claes Inge Andersson gjorde på Forsmark, säger Leif Carlsson.

Forsmark bär ansvaret
Enligt SKI är ansvaret helt och hållet Forsmarks. I slutändan är det de som har brustit, de är ytterst ansvariga för säkerheten, oavsett om leverantören inte skickat med någon bruksanvisning.

– Ansvaret för att utrustningen monteras och avprovas på rätt sätt är Forsmarks, säger Leif Carlsson.

Vad har leverantören för roll i det?

– De ska ju uppfylla de krav som tillståndshavaren, i det här fallet Forsmark, har på leverantören, men det är Forsmark som har säkerhetsansvaret.

Vad spelar den här uppgiften för roll i er bedömning när reaktor ett kan öppnas igen?

– Det får vi väga in i den åtgärder som Forsmark kommer att vidta, de kommer att komma in med ett antal åtgärdsförslag inför ansökan om återstart och då får vi se om det här är en av de frågor som de lyfter fram, säger Leif Carlsson.

Lina Henningsson
lina.henningsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".