Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga förändrade visumkrav för libaneser

Publicerat torsdag 10 augusti 2006 kl 12.30

Regeringen tillrättavisar nu Migrationsverket som vill vara mer restriktiva med att ge libaneser besöksvisum till Sverige, av rädsla för att de ska söka asyl.

Men man påpekar att visering inte ska användas som ett flyktingpolitiskt instrument.

– Man ska inte få uppfattningen att man har ändrat reglerna, säger Charlotte Svensson, statssekreterare på UD.

Lång väntetid för visum
Allt fler libaneser ansöker om besöksvisum till Sverige. Trycket är så stort just nu på svenska ambassaden i Damaskus att väntetiden förlängts till fyra veckor.

Regeringen försäkrar nu alltså att visumbedömningen inte ska vara mer restriktiv för libaneser, något som Migrationsverket aviserat.

Men människorättsorganisationen Amnesty hävdar att EU-ländernas viseringar alltid blir snålare just när en flyktingssituation uppstår i ett land.

Riskfyllt
Utan visum tvingas människor antingen att stanna kvar i landet eller så måste de försöka ta sig till Europa på olaglig väg, något som kan vara väldigt riskfyllt.

– Det här handlar om 900 000 människor och Sverige kan inte hjälpa alla dem utan vi måste se till att hjälpa dem på plats där de befinner sig akut nu, säger Charlotte Svensson.

Vänsterpartiet kritiserar
Vänsterpartiet har reagerat starkt på uttalandet från Migrationsverket och anser att Sverige tvärtom borde vara mera generösa med att utfärda besöksvisum med tanke på situationen i Libanon.

Partiet har krävt att regeringen ska använda sig av flyktingkvoten för att ge libaneser en omedelbar möjlighet att komma till Sverige. Sverige bör också agera för att EU ska förbereda sig för en massflyktsituation, säger Kalle Larsson vänsterpartiets flyktingpolitiske talesman.

– Det är redan en stor andel av landets befolkning som är på flykt och då tycker vi det är dags att förbereda sig för att de också kommer att behöva fly utanför landets gränser, säger Kalle Larsson.

Regeringen vill avvakta
Charlotte Svensson säger att regeringen överväger de alternativen, men att man vill avvakta för att se om kriget kommer att dra ut på tiden.

– Det är framför allt UNHCR som har det operativa ansvaret på marken och vi lyssnar mycket på deras bedömningar och de säger att än så länge är det inte aktuellt, säger Charlotte Svensson.

Helena Gunnarsson
helena.gunnarsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".