Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kräftfångsterna minskar i Sverige

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 06.00
Signalkräftorna minskar i antal.

Det finns allt färre kräftor i våra sjöar och vattendrag. Enligt fiskeriverket har fångsterna av signalkräftor minskat stort på en del ställen i Sverige de senaste åren, bland annat i Mälaren och delar av Hjälmaren.

Det kan bli ännu värre i år, säger Erik Pettersson, som är forskare på Fiskeriverkets sötvattenslaboratorium på Lovön i Stockholm.

– Det är med en viss oro som man sitter och väntar på att alla rapporter ska komma in från länsstyrelser och andra intressenter. Jag är orolig för att det ska komma till nya vatten på den här listan över sjöar som har dåligt kräftfiske, säger Erik Pettersson.

Det har länge varit känt att den svenska flodkräftan är hotad. Den har drabbats hårt av kräftpesten, som är en smittsam svampinfektion, som signalkräftan bär på.

Har tidigare klarat sig bra
Eftersom signalkräftan varit immun mot kräftpesten så har den tidigare klarat sig bra i de svenska vattnen. Men nu är också signalkräftan hotad.

Förra året kom rapporter från 450 olika fiskevatten i Sverige, där det tidigare funnits gott om signalkräftor. Och vissa håll var det praktiskt taget tomt, säger Erik Pettersson på sötvattenslaboratoriet.

– Det kan vara otroligt drastiskt, om man tar Mälaren som exempel så finns det här på Adelsö en yrkesfiskare som år 1998 fångade 700 kilo signalkräftor och förra året hade han inga kräftor alls i sina burar, säger han.

Ingen förklaring
Varför signalkräftan minskat så mycket de senaste åren vet man inte. Men det finns flera teorier, det kan vara nåt av de virus och bakterier som forskare på Uppsala universitet har upptäckt kan drabba signalkräftan, det kan vara kräftpesten som förändrats så att den också kan infektera signalkräftor och det kan också vara miljöpåverkan.

Men även från Finland och Österrike har kommit rapporter om en minskning av signalkräftor:

– Då undrar man vad det här är för något och om det är något större problem, till exempel en sjukdom som har spridit sig mellan länder. Då är det här ett europeiskt problem och ett mycket större problem, säger Erik Pettersson.

Samlar in information
Nu samlar fiskeriverket in information om hur mycket kräftor det finns i olika delar av landet, och fortsätter att undersöka vad det här beror på. Men det kan ta tid innan man vet hur man kan skydda kräftorna, säger Erik Petersson.

– Vi kanske får vänja oss vid en tid då vi har sämre kräftfiske än förut, i alla fall i vissa vatten, säger han.

Anna Liderot
anna.liderot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".