Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturkrönikan 13 augusti

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 14.04

Kulturkrönikan handlar om turismen: turismen som vår sista utopiska jakt på den autentiska livsupplevelsen.

Turistindustrins tillväxtkurva tycks bara stiga, framgår av tidskriften Forskning och Framsteg. Mer än 10 miljoner utlandsresor sker från Sverige årligen, medan besöksresorna till Sverige är mer än 14 miljoner varje år. Till Sverige kommer mest norrmän och tyskar, och röda stugor, älgar och tysta skogar är fortfarande marknadsförarnas triumfkort.

Framtidens turistvåg kan bli ännu större: De kinesiska och indiska ekonomiska undren väntas snart sätta fart på ytterligare 2,5 miljarder ressugna människor.

Turist-eller semesterresan är en av våra få ännu livskraftiga utopier - med dess dröm om ett bättre eller enklare liv, åtminstone tillfälligt, finner etnologen Orvar Löfgren. I turistbroschyrerna möter paradisretoriken gamla borgerliga ideal om bildning och vidgade vyer och en rejäl dos romantik med rötter ända ner i 1700-talet.

Resetrenderna avlöser varandra: historieturism är just nu inne liksom resor till gamla krigsskådeplatser, pilgrimsresor och någonting som kallas morbidturism: det sistnämnda är turistströmmarna till världskändisars gravar och dödsplatser från James Dean till prinsessan Diana.

Eftersom upplevelsetröskeln ständigt höjs, och nya turistutopier måste till för att ersätta det som kunde kallas turismens ”upplevelse-eller kulturslitage” är också resmål som Antarktis i växande liksom planerna på rymdturism för gemene man.

Upplevelseslitaget och tidsandan skapar också allt mer av snabbturism. Korta snabba resor - i dubbel mening: resor kortare än en vecka, men också med upplevelser som bygger på snabbhet: fjällturism blir alltmer att dundra fram på snöskoter och skärgårdsturism att dundra fram i extrem hastighet i en så kallad RIB-charterbåt.

På 20 år har snöskoterturismen ökat med 80 procent i Sverige, terrängmotorcykelåkning med 100 procent.

Ytterst få turister vill kalla sig vanliga turister. Turister är ”alla dom andra”. Istället älskar vi att betygsätta medresenärer - på semestern blir vi alla gärna amatörsociologer, noterar Orvar Löfgren. Intervjuer med tyska turister i Norge visade att 90 procent också av statistiskt genomsnittliga turister inte såg sig som typiska turister. Turistbranschen kämpar också ständigt för att slippa bita sig själv i svansen: att få som många turister som möjligt att upptäcka platser som är så litet ”turistiska” som möjligt.

Turistmålen slits ut i våra föreställningar och tappar i prestige. Vi rynkar överseende på näsan åt gångna tiders turistvanor. Förra sekelskiftets badhotell fick efterföljare i badpensionaten som i sin tur ansågs för trista redan ett stycke in på 50-talet. I dag händer att gamla världsattraktioner som Taj Mahal i Indien möter en gäspning hos de mest resvana.

Å andra sidan anas en ny trend: nostalgiturism, där gamla slitna miljöer ses med nya ögon. En tillräckligt förfallen kurort eller societetspensionat kan plötsligt nyupptäckas för sin kitschiga charm i jakten bort från samtidens massupplevelser. Genomblaserade resenärer kan idag till och med återfinnas som ”postturister”: med ironisk blick leker man med det alltför slitna och tillrättalagda, man kanske uppsöker Maos mausoleum vid Himmelska fridens torg i Peking och låtsas vara en brinnande maoist från igår.

På samma sätt kanske man i den typiska turistboden någonstans i Sverige köper ett stentroll, en glasburk älgskit, en lerpotta marmelad eller ett knippe träsmörknivar med rosett - bara för att föremålen med åren antagit det löjligas diskreta charm...

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".