Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Östergötland toppar anmälningsstatistik

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 16.45

Antalet anmälningar inom äldre och handikapp-omsorgen, så kallade Lex Sarah-anmälningar ökar, men skillnaderna i landet är stora. Östergötland toppar anmälningsstatistiken, och har till exempel betydligt fler ärenden än de tre storstadsregionerna tillsammans.

Bo Silén som är socialdirektör på länsstyrelsen i Östergötland ser det som ett gott tecken.

– Jag är mer förvånad över att man inte har mer i övriga landet. Att vi har så många tror jag beror på at vi har jobbat aktivt med från länsstyrelsens sida och kommunerna själva här har tagit till sig detta och använder Lex Sarah som ett medel i sitt kvalitetsarbete. Det tror jag är huvudanledningen att man ser som en möjlighet till att förebygga och förbättra sin verksamhet.

Så skillnaden är att här anmäler man det som ska anmälas?

– Ja, jag uppfattar det så, säger Bo Silén.

Funnits sedan 1999
Lex Sarah-lagstiftningen har funnits sedan 1999 och innebär att man som anställd inom äldre och handikappomsorg är skyldig att anmäla missförhållanden som dåligt bemötande, brister i tillsyn, stödet eller våld.

Ekots genomgång av anmälningarna under förra året visar på en ökning med 15 procent mot året innan.

Men antalet anmälningar varierar samtidigt stort mellan olika delar av landet. Östergötland hade förra året över 500 Lex Sarah-anmälningar, klart flest i hela landet, men Länsstyrelsen som sköter granskningen tror inte det beror på fler fel utan på en medveten satsning på att föra ut kunskaperna om anmälningsskyldigheten till kommuner och vårdinrättningar i länet.

Personalen måste få tid
Till skillnad mot många andra län är också den privatdrivna omsorgen lika bra på att anmäla här som den kommunala är. Och Bo Silén tror också att det är viktigt att personalen ser att anmälningarna leder till förbättringar.

– Man måste ta till sig i kommunerna att analysera orsaken till anmälningarna att man ger personal en möjlighet att diskutera och få tid. Det kan också vara frågan om att man i vissa fall kan behöva mer personal för att kunna förbättra vården, menar Bo Silén.

Stora skillnader
På Socialstyrelsen finns en oro över de stora skillnaderna mellan olika län, och mellan privata och kommunala verksamheter, när det gäller Lex Sarah-anmälningar.

– Det kan finnas anledning till att titta på vad som är orsaken till de stora skillnaderna i hur man använder lagstiftningen. Hur man anmäler enligt Lex Sarah och för Socialstyrelsens del kan det vara anledning till att göra ytterligare förtydliganden, om det är missförhållande som man upptäcker och inte anmäler, då följer man inte lagen, säger Christer Neletyd, chef för socialstyrelsens äldreenhet.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".