Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen känner till SCB-siffror i förväg

Publicerat fredag 11 augusti 2006 kl 18.19

Statistiska centralbyrån står i kontakt med finansdepartementet och Konjunkturinstitutet när man arbetar med underlaget till nationalräkenskaperna. Det framgår fredagens Finansnytt i TV 8. Det kan betyda att Göran Persson redan kände till de nya BNP-siffrorna när han talade i Björkvik i i söndags.

– Det är väldigt preliminära siffror som vi samråder om med experter på konjunkturinstitutet och företrädare för finansdepartementets ekonomiska avdelningar, säger Överdirektör Hans Lindblom på Statistiska centralbyrån.

Det betyder att tjänstemän från finansdepartementet känner till siffrorna i förväg innan de publiceras?

– Ja, de siffror som då föreligger.

I SCB:s föreskrifter för hur man ska publicera officiell statistik heter det: ”En lika behandling av användarna förutsätter att statistiken blir tillgänglig för alla användare vid samma tidpunkt”. Hans Lindblom på SCB anser att man har uppfyllt det kravet.
Samtidigt och samma siffror
– Alla användare eller alla som är intresserade får ju de tal som vi faktiskt publicerar när de är klara - samtidigt och med samma siffror, säger han.

Enligt Hans Lindblom är förhandsinformationen till för att man ska undvika fel i statistiken. Men politiker inom oppositionen reagerar starkt på det här arbetssättet.

”Väldigt dåligt omdöme ”
– Dels är det allvarligt att man får den informationen på förhand, dels är det väldigt dåligt omdöme att gå ut med det också som Persson gjorde, säger Roger Tiefensee, ekonomisk talesman för centerpartiet.

Vad gör det för skillnad att regeringen får den här informationen några dagar i förväg?

– Sådan information som är marknadspåverkande ska ges till alla vid samma tillfälle. Sen kan man se att regeringens utspel om fastighetsskatten baserad på information om att det går så bra för Sverige nu. De kunde planera sitt utspel och det påverkar hela valrörelsen.

Ändra förfaringssättet
Kritiken kan på sikt innebära att man måste ändra förfaringssättet när man arbetar med underlaget för BNP-siffrorna, säger överdirektör Hans Lindblom på SCB.

– Det är väldigt viktigt att det vi lämnar ut har hög trovärdighet så vi kommer att titta på den här rutinen och antingen ändra den här rutinen eller avsluta den helt och hållet, säger Roger Tiefensee, ekonomisk talesman på Statistiska centralbyrån.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".