Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Djupundersökning ska hindra fler ras

Publicerat lördag 12 augusti 2006 kl 08.00
Nya ras ska förebyggas.

Efter rasolyckan väster om Åre för två veckor sen ska nu hela väg och järnvägsnätet undersökas ordentligt. Regeringen kommer nu att ge Sveriges geologiska undersökning, SGU, i uppdrag att leta efter riskområden.

– Jag vill undvika att den typen av olyckor som hände på delar av E14 ska hända igen, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

Hur stora risker ser du att det finns fler riskområden?

– Jag ser själv inte några stora risker, men jag vill veta om det är rätt eller fel.

Raset utanför Åre drog med sig både E14 och järnvägen mellan Sverige och Norge och passagerna på ett tåg som just passerade var bara en hårsmån från att dras med.

Raset kom oväntat
Raset kom oväntat och Ulrica Messing vill nu veta om det finns fler områden där liknande olyckor skulle kunna ske.

– Risken är naturligtvis att det kan få allvarliga, både mänskliga konsekvenser, med fler tragedier och olyckor, men också ekonomiska konsekvenser. Jag vill ha svar på frågorna: är väggrunden stabil, är infrastrukturen fast, finns det anledning att vidta förebyggande åtgärder för att vara säkra på att det som hände på E14 inte ska hända igen, säger Ulrica Messing.

Vägverket har redan beslutat att göra en egen översyn av vägnätet men för att vara riktigt säger anser infrastrukturministern att också SGU behöver få uppdraget.

Underskattat berggrunden
– Jag tror att man har underskattat att själva marken, berggrunden och de ställen vi har rullstensåsar, också rör sig. Vi ser ständigt över infrastrukturen på ytan och försäkrar oss om att den är stabil. Jag vill nu att våra två myndigheter som arbetar med järnvägsfrågor och vägfrågor samarbetar med SGU som har kännedom om berggrunden för att titta lite djupare ner, säger infrastrukturminister Ulrica Messing.

– Man kanske borde haft en sådan genomgång tidigare, men nu har vi det för att det som hände på E14 har satt fokus på att vi måste vidta åtgärder i förebyggande syfte.

Så det som hände nu blev en väckarklocka?

– Det blev det, säger Ulrica Messing.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".