Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Privat spritimport minskar

Publicerat lördag 12 augusti 2006 kl 17.31

Det blir allt ovanligare att svenskar åker utomlands för att köpa på sig sprit, vin och öl. Under årets första tre månader minskade den privata alkoholimporten med omkring 20 procent, jämfört med förra året.

Enligt alkoholforskaren Mats Ramstedt finns flera troliga orsaker till minskningen.

– Nu när införselkvoterna släpptes helt fria 2004 så var det väl nyhetens behag och folk åkte av nyfikenhet och intresse mer än man hade gjort annars. Nu har det skett en återgång till det beteende man hade innan det blev helt fria införselkvoter och bensinpriset har väl också bidragit till att man åker i mindre utsträckning till Tyskland och Danmark och handlar, säger Mats Ramstedt.

Minskat med 20 procent
De generösare införselreglerna som trädde i kraft för två år sedan gjorde att många svenskar tog bilen över gränsen för att köpa på sig billig sprit, vin och öl.

Men första kvartalet i år minskade den privata alkoholimporten med omkring 20 procent, jämfört med förra året.

Det visar den senaste mätningen från centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drog forskning vid Stockholms universitet.

Få handlar på internet
Framförallt är det importen av öl och vin som minskat, med 30 procent respektive 26 procent. Omräknat i ren alkohol är första kvartalets totalt 695 000 liter lägre än noteringarna innan införselreglerna ändrades.

Att en större del av handeln sker över internet, ser inte Mats Ramstedt som någon trolig förklaring.

– Enligt de studier som har gjorts är det inte så vanligt ännu som kanske tror. Utan det är fortfarande mindre än en procent av befolkningen som har beställt någon gång via internet.  

Samtidigt som den privata importen alltså minskar, ökar Systembolaget sin försäljning.

Starkölsförsäljningen ökar
Under juli månad ökade inköpen med drygt 7 procent, och framförallt är det starkölsförsäljningen som pekar uppåt.

Men totalt sett verkar det svenska drickandet minska något, tror Mats Ramstedt.

– Vi har sett en stabilisering av konsumtionen 2004 och sedan sjönk konsumtionen något 20056 och enligt de prognoser som vi har nu för i år så kan det bli en fortsatt minskning trots att systembolaget har ökat sin försäljning, säger Mats Ramstedt.

Daniel Sundbaum
daniel.sundbaum@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".