Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vuxna erbjuds simkurser

Publicerat söndag 13 augusti 2006 kl 09.35

Efter sommarens många drunkningsolyckor i Sverige kräver nu Svenska Livräddningssällskapet en satsning på bättre simundervisning för vuxna.  Jönköpings Simsällskap är en av de simklubbar som redan erbjuder speciella kurser för vuxna.

– Intresset har varit väldigt bra tycker jag. Det är huvudsakligen mycket invandrare som valt att hänga på det här, säger tränaren Bo Sjögren. 

Ser ni folk som kommer som en gång har lärt sig simma och som vill fräscha upp sina simkunskaper? 

– Ja det händer. Det finns exempel på att man har kommit och vill lära sig simma ett bättre bröstsim, att våga vara mer under vatten, slappna av i vattnet, känna att man kan vara mer i vattnet.

Mörk sommar
Sommaren har varit en av de mörkaste på många år vad det gäller drunkningsolyckor. Bara i juli månad dog 47 personer, och trenden har fortsatt i augusti med i snitt en drunknad per dag.

De flesta offren är vuxna män, och Karin Brand på Svenska Livräddningssällskapet tror att det finns en risk att en del överskattar sin simförmåga.

– Jag tror att vi har en tröskel som vi har lite svårt att gå över vi vuxna. Vi kan simma tror vi, men att simma är inte det samma som att ha vattenvana och att känna sig vattensäker, säger Karin Brand.

Inse sina begränsningar
Insatserna på vuxnas vattenvana och simkunnighet varierar stort i landet.

Många simklubbar erbjuder nybörjarkurser för vuxna men Karin Brand menar att fokus nu också måste sättas på uppfräschning med livräddning och inte minst att få människor att inse sina begränsningar, att man kanske inte orkar simma lika långt som i sin ungdom.

– Jag tror att vi måste jobba med attitydförändringar att våga bjuda in till, ”du som vill förbättra dina simkunskaper”, är nog ett bättre budskap än ”du som är dålig på att simma”. Det handlar mycket om vilket budskap vi sänder ut till vuxna.

Många onödiga olyckor
Jönköpings simsällskap är alltså en av de klubbar som tillsammans med räddningsverket och livräddningssällskapet redan prövat kurser med mer inriktning på vattenvana och säkerhet, och tränaren Bo Sjögren tror att sommarens dystra drunkningsstatistik kommer få upp ögonen på fler.

– Ja, det tror jag det gör. Den här sommaren har pekat på ganska många tillbud som är helt enkelt onödiga.

Så du räknar med att ni kommer att hit fler som vill utveckla sina simkunskaper?

– Jag vet inte om jag räknar med det, men vi hoppas att det blir så, säger Bo Sjögren. 

 

Daniel Rundqvist, Ekot Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".