Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kd: Ensidigt gynnande av hyresrätten

Publicerat söndag 13 augusti 2006 kl 16.45

Regeringens bostadssamordnare pratar bara om hyresrätter till de unga. Den kritiken kommer från kristdemokraterna, som vill ha ett bosparande för ungdomar så att de kan köpa en bostadsrätt i stället.

Sparar de drygt 19 000 per år så har de snart en bostad, säger Ragnwi Marcelind, kristdemokrat och ordförande i riksdagens bostadsutskott.

– Om du kan börja spara när du är 18 år, och du köper din lägenhet när du är 30 år. Om du dessutom har en sambo som har gjort detsamma, då är det inte bara nittontusen, utan då har det faktiskt blivit en ansenlig summa, säger hon.

Mycket återstår
Det här exemplet skulle ge bortåt en halv miljon kronor. Men då har man alltså hållit på och sparat i 12 år. Och ett ungt par i Stockholm får nog räkna med att en tvåa kostar två miljoner, så det återstår mycket att låna upp.

Kristdemokraterna vill ha ett bosparande för 18 till 34 åringar. Max 19 850 per år, och ett skatteavdrag på 6 000 kr som lockbete.

Hyresrätt fördelaktigt
Kristdemokraterna anser att regeringen är ideologiska motståndare till eget ägande av bostaden. Fler måste få möjlighet att äga, menar man.

En rad undersökningar visar att det är ekonomiskt mest fördelaktigt att bo i bostadsträtt. Men Ragnwi Marcelind vill inte att hyresrätten ska få något stöd för att utjämna den skillnaden.

– Ja, men kära nån. Det är ju det system som vi har i Sverige i dag. Det är ett ensidigt gynnande av hyresrätten i dag, säger hon.

Ungdomar ingen målgrupp
Vad tycker då ungdomar om kristdemokraternas bosparande? Det ungdomliga nätverket, ”jag vill ha bostad.nu”, är positiva till bostadsrätter. Och de vill gärna att det blir möjligt att få statliga lån till bostadsrätt.

Men hyresrätten är försthandsalternativet. Sofia Larsson i nätverket, tycker att kristdemokraterna måste se över sitt förslag.

– Det behöver nog slipas på om man ska göra det riktigt attraktivt för unga, annars får man säga rakt ut att det är en annan målgrupp man vänder sig till, att det är familjer.

– Många av våra medlemmar är ju dels unga eller har inte fasta jobb. Så att man har inget sparande så att man kan köpa bostadsrätter framförallt inte i Stockholm, säger Sofia Larsson.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".