Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)

NTF: Säkerhet vid skolskjuts dålig

Publicerat måndag 14 augusti 2006 kl 05.00
Dålilg säkerhet.

Kommunerna ställer för låga krav på skolskjutsar, anser trafiksäkerhetsföreningen NTF.

Olyckor sker oftast när barn korsar vägen i samband med av- och påstigning, men mindre än hälften av kommunerna ser till att stoppen sker på rätt sida av vägen, i förhållande till hemmet och skolan, enligt en undersökning som presenteras på måndagen.

– Kommunerna måste se till att barnen får en trygg transport till och från skolan. Att du har en buss som är utrustad med bälte så att var och en har sin plats.

– Vi vill att det ska vara en buss med en nykter chaufför och sen vill vi att barnen ska gå av och på, på rätt sida så att de slipper korsa vägen, säger Monica Öhman, vd på NTF.

Av- och påstigning farligt
Olycksrisken är som högst i samband med av- och påstigning men inte fler än fyra av tio kommuner kräver att skolskjutsen ska stanna på rätt sida så att barnen slipper korsa vägen.

Sju procent av kommunerna kräver att hållplatserna ska vara på 30-sträckor.

Efter hösten 2004 då tre barn avled i olyckor på väg till eller från skolskjutsen, la vägverket fram ett förslag på sänkt hastighet till 30 km/h vid hållplatser i samband med av- och påstigning.

Kommunerna har bättrat sig
Förslaget ska testas i fem kommuner med början på Gotland nu i höst. 242 av landets 290 kommuner har deltagit i NTF: s undersökning. Kravet på bälten har slagit igenom bättre än kravet på alkolås.

Jämfört med för fyra år sen har dock kommunerna bättrat sig, enligt NTF. Det finns också goda exempel som Nynäshamns kommun söder om Stockholm.

Högt säkerhetstänkande
Tina Edholm har hand om skolskjutsarna på barn- och utbildningsförvaltningen, hon betonar vikten av samarbete med entreprenörer med högt säkerhetstänkande.

– Det gör ju då, så klart att det är enklare för oss också som kommun att få igenom våra säkerhetskrav. För många av de kraven har hon själv tyckt att hon behöver ha, säger Tina Edholm.

NTF: s vd Monica Öhman tycker dock att säkerhetsarbetet går för sakta.

– Det jag tycker man ska göra från kommunernas sida. Det är att titta på de goda exemplen, hur andra kommuner har löst det här och försöka fixa det i sin egen kommun, och jag tycker som sagt att det går för långsamt, säger Monica Öhman.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".