Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Alliansen förhandlar om valmanifest

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 05.00
Den borgerliga alliansen ska enas om gemensamt valmanifest.

Partierna inom den borgerliga alliansen sitter i djupa förhandlingar om det gemensamma valmanifestet som partierna tidigt utlovade att de skulle gå till val på. En fråga som partierna väntas komma överens om är satsningarna på att få in ungdomar på arbetsmarknaden.

Efter moderatledarens utspel i helgen om slopad arbetsgivar-avgift för unga har nu alla partier sina ståndpunkter klara.

Moderatledarens löften i helgen om slopad eller halverad arbetsgivaravgift för unga – slopad upp till 20 år och halverad mellan 20 och 25 – har nu lagts till de andra borgerliga partiernas olika förslag för att få unga i jobb.

Förhandlingar pågår
Förhandlingarna om vad som slutligen ska stå i det gemen-samma valmanifestet pågår nu för fullt.

Karin Pilsäter i folkpartiet, som är ett parti som länge använt just sänkta arbetsgivaravgifter som verktyg när det gäller att få fram nya jobb, är positiv till moderaternas förslag.

– Ungdomsarbetslösheten är ett sådant uppenbart stort problem. Kan vi hitta en gemensam finansiering så kan det här vara en bra lösning, säger hon.

Tycker m-förslaget är för dyrt
Gemensamt för de tre övriga borgerliga partierna är att de tycker att moderaternas förslag är för dyrt. Det skulle kosta sju miljarder om året att finansiera men bland annat centerpartiet, som tidigare kommit med förslag om en liknande ungdomsrabatt, tror att man ska kunna enas om ett gemensamt förslag.

Förutom olika rabatter på arbetsgivaravgiften bygger centern med sin jobbonus och kristdemokraterna med sin förmedlingspeng vidare på idén med att konkurrensutsätta jobbförmedling. De vill införa liknande bonussystem för arbetsförmedlare så att det ska löna sig att hitta jobb till unga.

Kd positivt
Den borgerliga alliansen har ju tidigare enats om nystartsjobb och skattelättnader för delar av tjänstesektorn.

Kristdemokraternas Stefan Attefall är mycket positiv till att partierna ska kunna enas om åtgärder för de unga.

Han säger att det enda borgerliga förslag som bestämt avfärdas av de andra partierna är centerns hårt kritiserade ungdomsavtal. Här står centern ensamt, konstaterar Stefan Attefall.

– Vi har ju inte ansett att särregler när det gäller arbetsrätten för olika åldersgrupper har varit rätt sätt att gå fram, säger Stefan Attefall, gruppledare för kristdemokraterna.

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".