Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler tjänstemän tvingas sänka lönen

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 05.00

Andelen tjänstemän som tvingas sänka sina löner när de får nytt jobb efter en tids arbetslöshet har nästan fördubblats senaste året. Det visar siffror från Trygghetsrådet.

Enligt rådets vd, Carl-Gustaf Leinar, skapas trots rådande högkonjunktur allt för få jobb för att tjänstemännen ska kunna ställa krav vid anställningstillfället.

– Vi ser att det blir arbetsgivaren som bestämmer väldigt mycket av villkoren och att tjänstemännen i större utsträckning 2006 än 2005 får finna sig i att ta ett jobb som har lägre lön och det känner vi inte igen från tidigare högkonjunkturer. Det är fortfarande ingen het arbetsmarknad, säger Carl-Gustaf Leinar, vd för Trygghetsrådet.

Normalt när det råder goda ekonomiska tider förbättras tjänstemännens löneförhandlingsläge eftersom företagen blir mer villiga att anställa. Men så har inte skett under rådande högkonjunktur.

Ökar stadigt
Under första halvåret i år har Trygghetsrådet, som har fackets och arbetsgivarnas uppdrag att hitta jobb åt arbetslösa, hjälpt cirka 11 000 tjänstemän till nya anställningar. Av dessa har 36 procent tvingats sänka lönen jämfört sitt förra jobb. Första halvåret i fjol var andelen som sänkte sin lön 21 procent.

Andelen tjänstemän som får tidsbegränsade anställningar har också ökat kraftigt, från 27 procent ifjol till drygt 40 procent i år. Allt fler måste också nöja sig med en lägre befattning än vad de tidigare haft.

Konkurrensen är hård
En av dem som fått både sänkt lön och tidsbegränsad anställning på sitt nya jobb är Robert Häggblom som arbetar med brandsäkerhet på Statens fastighetsverk. Han vittnar om en mycket hård konkurrens om jobben.

– Ska man ta ett genomsnitt på de tjänster som jag har sökt så är det sällan under hundra som har sökt, ofta har det varit flera hundra som har sökt tjänsten, säger han.

Slår mot män i högre utsträckning
Manliga tjänstemän har i högre grad än kvinnliga fått sänkt lön, visar Trygghetsrådets siffror. Det beror på att männen nu tvingas byta från högbetalda it-jobb till jobb inom service och offentlig sektor, enligt Carl-Gustaf Leinar på Trygghetsrådet.

– Där är det generellt sett något lägre löner än i de branscher de har tvingats lämna, säger Carl-Gustaf Leinar, vd på Trygghetsrådet.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".