Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Sänkt avdrag betalar fastighetsskatten"

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 12.19
Vill utreda avdrag.

Uppdaterad 16:45
En försämring av ränteavdragen för bostadslån kan vara ett sätt att finansiera det borgerliga förslaget till borttagande av fastighetsskatten. Det sa moderatledaren Fredrik Reinfeldt i Ekots partiledarintervju.

– Man kan också överväga att titta på ränteavdragen i det sammanhanget, men vi har inga färdiga beräkningar för detta, sa moderatledaren.

Men det kan bli försämrade villkor när det gäller ränteavdragen?

– Men kom ihåg att det blir kraftigt förbättrade villkor eftersom ju utgångspunkten är att fastighetsskatten faktiskt försvinner för att ersättas av annat, det vill säga en dålig skatt försvinner, men det kommer att finansieras på ett sätt som förmodligen också kommer att påverka boendet, sa Fredrik Reinfeldt.

I den borgerliga alliansens förslag fryses fastighetsskatten nästa år och hyreshus och bostadsrättshus får sänkt skatt.

I ett andra steg vill de borgerliga utreda kristdemokraternas förslag att införa en kommunal enhetsksatt på 2 800 kronor per år för villor och 900 kronor per år för lägenheter.

Ogillar höjd reavinstskatt
Kristdemokraterna finansierar sitt förslag med bland annat höjd reavinstbeskattning vid försäljning av fastigheter, men det anser Reinfeldt inte vore bra.

Det kan orsaka en instängningseffekt, ovilja att sälja bostäder och göra det svårare för unga familjer att kunna köpa hus.

Istället vill Fredrik Reinfeldt utreda om staten kan finansiera slopandet av fastighetsskatten med hjälp av en sänkning av ränteavdragen får bostadslånen.

Kd motsätter sig avdragsöversyn
Kristdemokraternas ledare Göran Hägglund avvisar helt Reinfeldts förslag.

– Det tycker jag är en väg som inte jag vill gå, eftersom ränteavdragen är det som gör det möjligt för många människor att överhuvud taget skrapa ihop de pengar som fordras för att kunna köpa sitt hus, säger Göran Hägglund.

Persson ser inga fördelar
Statsminister Göran Persson ser inte heller några fördelar med Reinfeldts förslag. 

– Ränteavdragen är en del av ett robust skattesystem. Det ska inte ändras, säger Göran Persson.

Socialdemokraterna har ju ändå tillsatt en utredning för att se över skattesystemet?

– Ja, men vi har inte ifrågasatt ränteavdragen. Det är viktigt att komma ihåg.

– Jag är lite förvånad över att man lägger ett sådant förslag som moderatledaren indikerar idag, med att först ta bort fastighetsskatten och sedan finansiera det med borttagande av ränteavdrag, för det betyder ingenting annat än att de som bor i riktigt stora hus och har kommit en bit upp i åren, får väldigt stora skattesänkningar, och de som bor i småhus och är unga och just har byggt, får kraftiga skattehöjningar, säger statsminister Göran Persson.

Fredrik Reinfeldt vill också sälja ut delar av det staligt ägda energibolaget Vattenfall. De borgerliga partierna har visserligen kommit överens om att inte sälja hela bolaget, men enligt Reinfeldt kan en del säljas ut på samma sätt som Nordea och Telia har sålts ut.

– Med en annan ägare än staten kommer också andra synpunkter in. Det blir en mer öppen genomlysning av sådana företag och det ställs större krav på effektivitet och på att sköta en konkurrenssituation, som idag inte är bra, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Du kan också prenumerera på Ekots partiledarutfrågningar och  den dagliga valpodden till din mp3-spelare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".